Kanta-Häme

Lasinpuhaltaja Nuutajärvellä: Mun sydämeni tänne jää!

 

Junnu Vainion sanoin puhaltajamestari Matti Räsänen, 75, kuvaa tunnelmiaan Nuutajärven lasikylän pihassa. Fiskars on päättänyt lopettaa Nuutajärven tehtaan ja siirtää toiminnot Iittalaan ensi vuonna. Yt-neuvottelut ovat käynnissä, mutta Oiva Toikan lintuja puhalletaan täyttä päätä hakahytissä.
 
Matti Räsänen astelee tehtaaseen tottunein askelin. Jos joku, niin hän tuntee alueen kuin omat taskunsa. Räsänen on viettänyt Urjalan Nuutajärvellä koko elämänsä. 
 
14-vuotiaana poikasena Räsänen haki lasitehtaalle töihin ja pääsi. Niin kuin kaikki siihen aikaan, 1950-luvulla. 
 
Räsänen eteni urallaan muottipojasta aina hyttimestariksi ja hän puhalsi monen taiteilijan kanssa. Nuutajärvellä vaikutti Räsäsen aikaan niin Kaj Franck, Saara Hopea, Oiva Toikka, Heikki Orvola kuin Kerttu Nurminenkin. 
 
– Se oli hienoa aikaa. Tuotekehittely oli aktiivista ja siihen satsattiin.
 
Lasikylä oli yhtä suurta perhettä. Sieltä löydettiin puolisot ja nuutajärveläisillä oli omat torvisoittokunnat, näytelmäpiirit ja urheiluseurat. Joen varrella oli myös kaksi yleistä saunaa. Toisessa saunoivat herrat, toisessa työväki ja aina jollakin vanhalla mestarilla on pyyhkeeseen piilotettuna kippurahäntäpullo. Räsänen hymyilee menneille ajoille.
 
Lasikeskus jää ja kehittyy
Tieto tehtaan siirtämisestä ei ole puhaltajamestarille mikään uutinen. Sitä on odotettu jo vuosia, sillä kaikki nuutajärveläiset tietävät, että kultakausi oli ja meni. Se oli 1960-luvulla, jolloin omistajana oli Wärtsilä. Kun omistaja vaihtui 80-luvun lopulla, oli selvää, että Iittala on isäntä. Käyttölasin valmistuksessa Iittala olikin edellä Nuutajärveä, mutta lasikylässä osattiin uniikkilasin teko. Pian vietiin myös Nuutajärven kalamerkki ja kaikkeen lasiin tuli Iittalan i. 
 
Nyt nuutajärveläiset haluavat pitää kiinni arvokkaasta lasikylästään, joka täyttää tänä vuonna 220 vuotta. Siellä on Iittalan outlet, lasialan osuuskuntatoimintaa, ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus, taidegallerioita, museo, Suomen eturivin lasitaiteilijoiden oma myymälä ja etenkin lasihyttejä, joissa tehdään tulevaisuuden lasia. 
 
Matti Räsänen sanoo, että nyt olisi korkea aika kerätä kaikki voimat ja panna Nuutajärvi maailmankartalle, sillä eihän lasikylä mihinkään häviä. 
 
Sitä varten on jo käynnissä  Hehkuva Nuutajärvi -hanke, joka kehittää yhdessä Urjalan kunnan kanssa lasikylän kulttuurista ja matkailullista vetovoimaa.
 
Puhaltaja loppuun asti
Itse Räsänenkin puhaltaa edelleen lasia ja puhaltaa jatkossakin.
 
– Niin kauan kuin kunto kestää jatkan puhaltamista aina silloin, kun taiteilija Markku Salo pyytää. Vaikka eivät kädet ole enää parhaassa iskussa, mutta on kiva seurata lasikylän elämää, Räsänen sanoo.
 
 
Lisää aiheesta sunnuntain Hämeen Sanomissa!

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic