Kanta-Häme

Lasinpuhaltajalla pitää olla palkeet kunnossa

Mestariksi puhkui kilpailun moninkertainen voittaja, Keijo Kopra.

Kopra voitti toiseksi tulleen Kari Alakosken tiukimmalla mahdollisella tavalla. Viimeisellä varsinaisella kilpailukierroksella Kopra puhkui tasoihin Alakosken kanssa, ja ylimääräisellä uusintakierroksella voitto ratkesi Kopran puhallettua halkaisijaltaan 553 millimetriä leveän lasipallon Alakosken 514-millistä vastaan.

Jo 19. kerran järjestettyyn kutsukilpailuun osallistui 32 lasinpuhaltajaa Suomesta, Sloveniasta, Hollannista ja Tanskasta.

Kilpailu käytiin vakavassa karnevaalihengessä. Jokaisen kierroksen jälkeen osa kilpailujoista karsiutui, mutta finaalikierrokselle vieraskoreat tuomarit nostivat mukaan myös täpärästi kärkikymmenikön ulkopuolelle jääneen slovenialaisen Branko Podkriznikin.

Kilpailu on lasinpuhaltajien keskuudessa arvostettu.

– Se myös mittaa lasinpuhaltajan ammattitaitoa, Iittalan lasitehtaalla vuoromestarina työskentelevä Keijo Kopra sanoo.

Varsinkin finaalikierroksella kilpailijoiden ilmeet alkoivat olla loppua kohden tuskaisia. Iittalassa lähes 47 vuotta työskennellyt Kopra sanoo, ettei sen paremmin kilpailusuorituksia kuin työtäkään voi tehdä koskaan pelkällä rutiinilla.

– Puhaltaessa pitää ottaa kaikki tehot irti ja saada puhallukseen paljon ilmaa kovalla voimalla lyhyessä ajassa.

Iittalan lasitehtaan johtaja Per-Henrik Hagberg sanoo kilpailun olevan tärkeä osa Iittalan ja lasitehtaan kulttuuria.

– Kyllä se on iso asia ja tärkeä perinne. Osa lasinpuhaltajista harjoittelee ”salaa” kisoja varten, Hagberg paljasti.

Vaikka työ perinteisillä käsityöaloilla vähenee, on lasinpuhaltajilla Hagbergin mukaan tulevaisuudessakin kysyntää Iittalassa.

– Ammattiryhmä on meille todella keskeinen ja tärkeä. Osaamista vaalitaan. Juuri muutama kuukausi palkkasimme kolme nuorta lasinpuhaltajaa ja uusia tekijöitä on koko ajan koulutettava.

Hagberg näkee Iittalan tulevaisuuden osana Fiskarsia hyvänä.

– Tehtaan kilpailukykyä ja Iittalan brändiä kehitetään jatkuvasti. Olemme vahvasti Eurooppaan keskittyneitä, mutta ilman muuta koko Firskars ja Iittala sen osana näkee mahdollisuuksia kasvuun kansainvälisesti.

Mutta mitä tapahtuu kilpailussa puhalletuille jättimäisille lasiesineille?

Ne murskataan kaikki heti mittauksen jälkeen. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic