Kanta-Häme

Lasinpuhaltajat löysivät uuden kodin

Hämeenlinnan kävelykadulla sijainnut Soda Shop on pakannut myymälänsä ja muuttaa uusiin tiloihin entiselle valtion pukutehtaalle Aulangontielle. Vanhaan makasiinirakennukseen avattaviin tiloihin tulee myös lasinpuhaltajaparin Aino Vilppaan ja Marjut Nummisen työtila.

Aiemmin kaksikko on valmistanut lasiesineet Riihimäellä Verstakossa. Kaksikko hakee lasihytin ja myymälän muuttamisesta saman katon alle kustannus- ja työaikasäästöjä, mutta uskoo yhdistelmän myös lisäävän tuotteidensa kiinnostavuutta.

– Olemme huomanneet, että ihmisillä syntyy lasiesineisiin aivan erilainen side, kun he näkevät miten lasia valmistetaan, Marjut Numminen kertoo.

Uuni tulee kun säät sallivat

Avaraan makasiinihalliin tulevan myymälän avajaisia vietetään 6. ja 7. maaliskuuta.

Italiasta mittatilaustyönä toimitettava lasiuuni saapuu paikalle vasta toukokuussa. Lämpötilaherkkää uunia ei voi toimittaa pohjoiseen aikaisemmin, sillä sen keraamiset osat saattaisivat vaurioitua kuljetuksessa kylmässä ilmanalassa.

– Uuni on niin ekologinen kuin 1100-asteiseksi sähköllä lämmitettävä uuni voi olla. Sen kulutus on kolmanneksen tavallista pienempi.

Uusien tilojen myötä Soda Shop pystyy järjestämään entistä enemmän elämystilaisuuksia asiakkaille.

– Lasinpuhallus tuntuu kiinnostavan ihmisiä. Erilaiset yrityksille ja virastojen väelle järjestetyt elämys- ja kokoustilaisuudet ovat nousseet yllättäen tärkeäksi osaksi liiketoimintaa. Se ja oma lasintuotanto menevät ehkä puoliksi, Numminen kertoo.

Soda Shopin suunnitelmissa on järjestää helmenvalmistuskursseja lasinpuhaltamisesta kiinnostuneille aloittelijoille sekä mahdollisesti myös kursseja, joissa tehtäisiin käyttölasia.

Värit ja tutut sarjat säilyvät

Vilppaan ja Nummisen tavaramerkki, lasiesineiden pirteä värikkyys ja hieman leikkisäkin muotoilu säilyvät ennallaan.

– Käsityönä tehty lasi on väkisinkin niin arvokasta, että ihmiset hankkivat esineitä usein vähän kerrallaan. Haluamme, että tuttuja esineitä on saatavissa jatkossakin, Numminen toteaa.

– Tietysti vanhojen sarjojen lisäksi tuotantoon otetaan toisinaan uusiakin, Vilpas täydentää.

Lasinpuhaltajat ovat vakuuttuneita, että ihmiset ovat jatkossakin kiinnostuneita pieninä sarjoina käsityönä tehdystä lasista ja taide-esineistä.

– On yhä enemmän ihmisiä, jotka haluavat kannattaa käsityötä ja ostavat sarjoja vaikka sitten lasin kerrallaan, Numminen toteaa. (HäSa)