Kanta-Häme

Lasitaiteilija kristalloi maailmankaikkeuden

Slovakialainen lasi nostetaan tänä keväänä esiin Riihimäen lasimuseossa kahdessa näyttelyssä.

Kansainvälisesti tunnettu lasitaiteilija Yan Zoritchak avaa lasimuseon tämän vuoden vaihtuvien näyttelyiden sarjan.

Slovakialaiseen lasiin saa kosketuksen myös RONA:n lasitehtaan näyttelyssä, joka on koottu lasitehtaan taiteilijoille järjestämän workshopin teoksista.

Kahden slovakialaiskokonaisuuden lisäksi lasimuseossa on koko vuoden esille asetettu suomalaista vanhaa lasia esittelevä näyttely.

Lasin sisään …avaruuteen

Slovakialaissyntyinen, mutta Ranskassa työskennellyt lasitaiteilija Yan Zoritchak pohtii ja työstää veistoksissaan maailmankaikkeutta.

Hän on vuosien varrella kehittänyt tekniikan, jolla muutama veistoksen sisäinen tai pintaan kaiverrettu muoto kertautuu ja heijastelee muodostaen monimuotoisen maailman. Hän haluaa katsojan kiertelevän ja tarkastelevan teosta eri puolilta, jotta sisäisen maailman muutoksiin pääsee mukaan.

– Big Bang -veistoksissa mukana ovat alkuräjähdys, planeetat, tähdet, komeetat – kaikki, Yan Zoritchak kuvaa.

– Maailmankaikkeuden synty on mysteeri, joka toistuu yhä uudelleen elämän synnyn ihmeessä munasolun hedelmöityessä.

Avaruuden ihmeet vetivät taiteilijan mukaansa jo lapsena, jolloin hän katsoi iltakaudet tähtitaivasta kotonaan Tatran vuoristossa. Tuolloin taivaalle ilmestynyt komeetta kiehtoi pientä poikaa niin, että tämä nukahti taivaan alle. Aamulla hän ihmetteli komeetan kääntyneen.

– Kerroin ihmeen opettajalle, joka paljasti minulle ilmiön salaisuuden: maapallo oli käännähtänyt eikä komeetta.

Innostus avaruuden ihmeisiin vahvistui vuosien mittaan, kun Zoritchak seurasi Sputnikin pääsyä kiertoradalleen ja myöhemmin Niel Armstrongin askelia kuun pinnalla.

Taiteessaan hän on kuvannut avaruutta heti alusta lähtien 1960-luvulta. Ensimmäisissä töissään hän työskenteli tiukasti värittömän lasin parissa, mutta vuosien varrella ja tekniikoiden kehittyessä työt ovat saaneet yhä enemmän väriä puhtaan kirkkaan lasin sisään.

Böömistä Pariisiin …ja takaisin

Yan Zoritchak on böömiläisen lasitaidon kasvatti, joka muutti 1960-luvun lopussa Ranskaan. Hän palasi Slovakian itsenäisen valtion perustamisen jälkeen juurilleen. Tänä vuonna hänet palkittiin kotimaassaan Slovakiassa elämäntyöstään ja ansioistaan tasavallan korkeimmalla kunniamerkillä.

Yan Zoritchak on opiskellut lasimuotoilua vuosina 1959–1963 Zelesný Brodissa ja vuosina 1963–1969 Prahan taideakatemiassa.

Vuonna 1970 hän muutti Pariisiin. Vuodesta 1976 huomattava osa hänen kristalliteoksistaan on syntynyt belgialaisessa Val Saint Lambertin lasitehtaassa. (HäSa)

Näyttelyt Elämän mysteerit – Yan Zoritchakin lasiveistoksia sekä RONA 120 vuotta ovat esillä Suomen lasimuseossa 28. huhtikuuta saakka.Näyttely Vanhaa suomalaista lasia 1700- ja 1800-luvulta on esillä vuoden loppuun saakka.

Päivän lehti

30.3.2020