Kanta-Häme Hämeenlinna

Iittalan lasitehdas avaa ovia omaan kylään – Samalla matkailijalle viritellään uusia täkyjä

Laadunvalvoja Kairit Ojamäe ja tehtaanjohtaja Heikki Väänänen vaihtavat kuulumisia lasitehtaan konelinjan loppupäässä. Ojamäe tarkistaa valmiit esineet, kuten tällä kertaa työn alla ovat Kastehelmi-kulhot. Kuva: Esko Tuovinen
Laadunvalvoja Kairit Ojamäe ja tehtaanjohtaja Heikki Väänänen vaihtoivat kuulumisia lasitehtaan konelinjan loppupäässä. Ojamäe tarkistaa valmiit esineet, kuten tällä kertaa työn alla ovat Kastehelmi-purkit. Kuva: Esko Tuovinen

Iittalan lasitehdasta on aiemmin johdettu kuin mitä tahansa teollisuuslaitosta. Tähän elokuussa tehtaanjohtajana aloittanut Heikki Väänänen haluaa muutoksen.

– Lasitehtaan merkitys Iittalalle on aina ollut todella iso, eikä se voi toimia irrallaan kylästä. Nyt käynnissä on monenlaisia pieniä juttuja, joilla osoitamme, että teollinen toimija voi olla osa yhteisöä, Väänänen sanoo.

Näitä juttuja ovat esimerkiksi yhteistyö Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa ja i-laaksoksi nimetyt matkailuhankkeet Linnan kehityksen kanssa.

– Lisäksi ensi kesänä meillä palkataan kesätöihin nuoria omalta kylältä, Väänänen sanoo.

Uusi johtaja palaa juurilleen

Heikki Väänänen on kotoisin Hämeenlinnasta, joten työ Iittalan tehtaanjohtajana on paluuta juurille.

– Opiskelujen jälkeen tein töitä monissa kehittämisprojekteissa muun muassa Nokialla ja seitsemän vuotta Fiskarsilla.

Tehtaanjohtajaksi hän päätyi Fiskarsin oman urakierron kautta. Yritys kartoittaa vuosittain henkilöstönsä kiinnostuksen kohteita ja etenemistavoitteita.

– Olen iloinen siitä, että sain tämän mahdollisuuden, vaikka en ole edennyt tehtaanjohtajaksi perinteistä työnjohtaja-tuotantopäällikkö-reittiä, Väänänen sanoo.

Suupuhallus työllistää eniten väkeä Iittalan lasitehtaalla. Puhaltajamestari Arto Vilkki ja lasinpuhaltaja Rauno Saukkonen puhalsivat viime viikolla Aalto-vaaseja.

Investointeja myös edessä

Lasitehtaalla on takana useita suuria investointeja. Viime kesänä uusittiin toinen tehtaan suurista uuneista eli suupuhallettavan lasin uuni Vihtori. Toissa vuoden suurin investointi oli pakkaajarobottien hankinta.

Tehtaalle on myös rakennettu täysin uusi mänkilaitos, kun Nuutajärven lasitehtaan toiminta siirrettiin Iittalaan.

Uutta investoitavaa lasitehtaalla on koko ajan, sillä vanhat rakennukset vaativat huoltoa ja samalla tekniikkaa uusitaan.

– Fiskars on investoinut Iittalaan paljon kymmenen viime vuoden aikana. Se on osoitus siitä, että yritys uskoo lasinvalmistukseen Suomessa ja Iittalassa, Väänänen sanoo.

Tehdas toimii koko kesän

Viime kesänä lasitehdas oli suljettuna seitsemän viikkoa Vihtori-uunin uusimisen takia ja toissa kesänäkin neljä viikkoa lomajärjestelyiden takia. Tulevana kesänä tehdas pidetään kuitenkin auki koko kesän.

– Onhan se ollut vähän outoa, että tehdas on kiinni heinäkuun, joka on kuitenkin lasimäen vilkkainta turistikautta, Heikki Väänänen sanoo.

Kesäksi tehtaalle on suunniteltu myös uudenlaista ohjelmaa matkailijoille. Puhaltajien työskentelyä voi entiseen tapaan seurata tehtaan parvelta.

Sen lisäksi matkailijat voivat tarttua puhalluspilliin ja puhaltaa itselleen maljakon.

– Näytöshytissä oli takavuosina mahdollisuus kokeilla lasinpuhallusta ja tehtaallakin muutama vuosi sitten, kertoo suupuhalluksen esimies Jari Vahekoski.

Matkailijat pääsevät lasitehtaalla puhaltamaan oman maljakon. Kuva: Esko Tuovinen
Matkailijat pääsevät lasitehtaalla puhaltamaan oman maljakon. Kuva: Esko Tuovinen

Nyt konsepti on mietitty pitemmälle niin, että matkailija saa puhaltamansa vaasin mukaan neljän tunnin kuluttua. Siihen mennessä se on ehtinyt jäähtyä.

Tarvittaessa maljakko voidaan myös lähettää perässä myöhemmin.

– Toivomme, että matkailija viihtyisi sen odotusajan lasimäellä tai ainakin lähiseudulla. Verrokkina toimii esimerkiksi Fiskarsin ruukkialue Raaseporissa. Se on hankalamman matkan takana, mutta kun matkailija saadaan paikalle, hän viettää alueella melko pitkän ajan, Heikki Väänänen sanoo. HÄSA

Katso video: Hämeen Sanomat turistina lasitehtaalla

Heikki Väänänen

Iittalan lasitehtaan tehtaanjohtaja, aloitti tehtävässä viime elokuussa.

Syntynyt Hämeenlinnassa v. 1981, käynyt Nummen ala-asteen, Poltinahon yläasteen ja Lyseon lukion. Sen jälkeen opinnot Turun kauppakorkeakoulussa.

Työskennellyt Firskarsin palveluksessa eri projekteissa 7 vuotta, sitä ennen muun muassa Nokialla.

Asuu perheineen Tuusulassa. Perheessä vaimo sekä 1- ja 6-vuotiaat lapset.

Iittalan lasitehdas

Työntekijöitä tällä hetkellä 180.

Suurin yksikkö on suupuhalluspuoli, jossa on noin 70 työntekijää.

MM-kisat

Iittalan lasitehtaalla järjestetään jälleen tänä keväänä lasinpuhalluksen MM-kisat.

Tapahtuma järjestetään lauantaina 18.5.

Samana viikonloppuna avataan Iittalan naivistinäyttely ja järjestetään Iittala Cup eli tyttöjen iso jalkapalloturnaus.