Kanta-Häme

Lasitehdas kihisee elämää

– Kun Illuusio-festivaali onnistuu, Wanha Lasitehdas on houkutellut varmasti yli 3 000 kävijää. Jo tämän hetken 2 500 kävijän määrää voi pitää huikeana saavutuksena, varsinkin, kun kesäkuu oli kylmä, paikka syrjäinen eikä meillä ole ollut juuri varaa mainostamiseen, sanoo Riihimäen kaupungin kulttuurituottaja Anna Vesén.

Kesän päättää kolmipäiväinen Illuusio-festivaali, jonka tähtiesiintyjät nousevat omasta kaupungista. Tanssi, teatteri, musiikki, runous, työpajat, elokuvat ja basaarialueen herkkuruuat sekä taidekäsityöt syntyvät kaikki paikallisten tekijöiden voimin.

Kaupunkilaiset …esiin

Anna Vesénin rinnalla Illuusiota ideoinut Janne Kataja halusi alusta lähtien, että riihimäkeläiset itse lähtevät esiintymään ja tekemään festivaalia. Osaajia on houkuteltu kevään ja kesän aikana mukaan.

– Monikulttuurista kaupunkijuhlaa rakentamassa on kymmeniä vapaaehtoisia harrastajia, taiteen ammattilaisia ja maahanmuuttajia, kertoo Anna Vesén.

Asukkaat halutaan alusta lähtien mukaan rakentamaan pitkään lähes tyhjänä seisseestä tehdasalueesta vilkas ja toimiva tapahtumien alue aivan Suomen lasimuseon ja Metsästysmuseon kainaloon.

Tehdastilat …halutaan käyttöön

Wanha Lasitehdas on tarkoitus saada täyteen yrittäjiä, eikä yksinomaan taiteen parissa työskenteleviä. Ahlström kiinteistöjen omistamalle tehdasalueelle on jo hiljalleen asettunut niin varastotiloja vuokranneita yrityksiä kuin pari lasialan yritystä.

Lasismi ja Verstakko näyttävät tietä lasihyttien käyttäjinä muille taide- ja käsityöyrittäjille.

– EU-rahoituksen turvin on tarkoitus laatia suunnitelma rakennusten remontoinnista ja käytöstä. Siinä yhteydessä tavoitteena on jättää myös jokin suuri tehdashalli taidetapahtumien käyttöön, Anna Vesén kertoo.

Vaikka Illuusion taidetapahtumien sarja löysi heti paikkansa kaupunkilaisten kesänvietossa, jatko on vielä epävarmaa. Illuusion toteuttaminen onnistui täksi kesäksi EU-rahoituksella, jonka saamisesta tulevina vuosina ei ole varmuutta.

– Tähän ei käytetä kaupungin rahaa, vaan koko rahoitus on saatava muualta. Näyttelyyn ja yhtä aikaa meneillään olevaan lasitehtaan tulevaa käyttöä selvittelevään hankkeeseen on tälle vuodelle saatu yhteensä 50 000 euroa, Vesén kertoo. (HäSa)

Illuusio-festivaali Riihimäen Wanhalla lasitehtaalla 29.–31.8. www.illuusio.info

Menot