Kanta-Häme

Lasitehdas sai uuden elämän

Vanha lasitehdas Ryttylässä vetää uusia yrittäjiä taajamaan. Yli 50 vuokralaista on löytänyt tilat lähes 6 000 kerrosneliön halleista.

Lasitehtaan katon alla toimii kymmenien varastotiloja vuokraavien lisäksi metallialan yrityksiä, autokorjaamo ja -maalaamo, huutokauppayritys, lypsykonehuolto, antenniasentaja, painepesurifirma sekä talonrakennus- ja saneerausyritys. Uusin vuokralainen on siirtämässä metallikonepajan Ryttylään Turengista.

Vireän toiminnan takaa löytyy ryttyläläinen Heikki Lahtinen, joka päätyi ostamaan koko 1,5 hehtaarin aidatun tehdasalueen rakennuksineen hyvinkääläiseltä omistajalta puolitoista vuotta sitten. Tuolloin tiloissa oli vasta muutama vuokralainen. Sen jälkeen yrittäjiä on tullut lähikaupungeista, kunnista ja jopa Porvoosta saakka.

Tehdaskiinteistön vanhin rakennus on vuonna 1920 perustetun Ryttylän lasitehtaan ajoilta. Lasitehdas ajautui Riihimäen lasin omistukseen 1937 ja toiminta loppui vuonna 1961. Sen jälkeen tiloissa on toiminut Ryttylän Muovi ja puolustusvoimat, ennen kuin rakennus siirtyi hyvinkääläisen yrittäjän omistukseen.

– Kylä on pidettävä elävänä. Ryttylä on hyvällä paikalla ja riittävän halpa vuokratila houkuttelee yrityksiä etäältäkin, Hämeen rakennus- ja saneerauksen toimitusjohtaja Heikki Lahtinen sanoo.

Moottoritien tuntumassa

Autokorjaamonsa Ryttylään tuonut leppäkoskelainen Jouni Aaltonen valitsi tilat paitsi hinnan myös sijainnin vuoksi. Moottoritien rampille on matkaa vain yhdeksän kilometriä. Markkinoinnin kannalta syrjässä oleva taajama mahdollistaa korjaushintojen pitämisen kohtuullisina. Puskaradio taas tuo jatkuvasti uusia asiakkaita.

Heikki Lahtinen kertoo katsovansa kiinteistön vuokralaisia pienyrittäjän näkökulmasta. Vuokra on kohtuullinen ja tilojen mukana yritykset saavat lähes kaiken tarvitsemansa. Vuokralaisilla on alueella käytössään Heikki Lahtisen hankkimat trukit ja esimerkiksi autokorjaamotiloissa autonostin.

– Yrittäjälle jousto on tärkeää. Talous voi olla tiukalla, jolloin vuokranmaksua sovitellaan. Aikanaan kaikki vuokrat tulevat maksettua, selittää Lahtinen toimintaperiaatettaan.

Keski-ikäinen yrittäjä on menettänyt luottamuksensa poliitikkoihin ja lainsäädännön muutoksiin. Lasitehtaan kiinteistö ei ole hänelle riski vaan sijoitus, joka turvaa toimeentulon eläkeiässä. Heikki Lahtinen ei usko sukupolvensa saavan ansaitsemaansa eläkettä suorittamistaan maksuista huolimatta.

– Työllisyyspolitiikkakin on aivan väärillä jäljillä. Nyt puhutaan yli 60-vuotiaat työllistävien yrittäjien tukemisesta, kun ensisijaisesti pitäisi tukea nuoria työllistäviä yrityksiä. Nuorten työttömyys on hoidettava, jos halutaan, että meillä on ylipäätään ketään töissä tulevaisuudessa.

Elinkeinoasiamiehelle riittäisi töitä

Vaikka lasitehtaan alueella on runsaasti yrityksiä, työntekijät asuvat pääasiassa lähikunnissa. Työpaikkoja on Ryttylässä muutenkin vähän ja nekin lähinnä kunnan ja terveyskeskuksen palveluksessa.

– Yrityselämä vaatisi ehdottomasti kohentamista. Kunnalla on täällä teollisuusmaata, mutta sen markkinointi ontuu pahasti, jos sitä on ollenkaan.

Yrittäjä toivoo Hausjärven kunnan palkkaavan elinkeinoasiamiehen, joka pystyy omistautumaan täysin oman kunnan yritysmaailman tuntemiseen ja vahvaan markkinointiin.

– Kuntien olisi myös ymmärrettävä tukea kotikunnan yrittäjiä hankinnoissaan. Siten rahat jäävät pyörittämään oman kunnan taloutta eivätkä valu kunnan rajojen ulkopuolelle tai kansainvälisille yrityksille. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic