Kanta-Häme

Lasitehtaalle yt-neuvottelut

Iittalan lasitehtaan tuotteiden kotimaan myynti on heikentynyt. Fiskarsin tehtaalla aloitetaan yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen ja lomautuksiin.

Yt-neuvottelujen piirissä on 85 konelinjan, kolorilinjan ja jälkikäsittelyn työntekijää. Heidät voidaan lomauttaa enintään 90 päiväksi. Yt-neuvottelut eivät koske lainkaan lasinpuhallusta.

– Pyrimme yt-neuvotteluissa löytämään ratkaisun, jolla konelinjan kapasiteetti saadaan tasapainoon kysynnän kanssa, lasitehtaan tehtaanjohtaja Per-Henrik Hagberg sanoo.

Iittalan lasitehtaalla on hieman alle 200 työntekijää, toimihenkilöä ja ylempää toimihenkilöä. Työntekijöitä on noin 175.

Fiskars päätti kaksi vuotta sitten yhdistää Iittalan ja Nuutajärven lasitehtaat keskittämällä toiminnan Iittalaan. Nuutajärven tehtaan toiminta lopetettiin viime keväänä. Yhtiö investoi Iittalan tehtaalle, jonne muun muassa rakennettiin lasin raaka-ainetta mänkiä valmistava laitos.

Työntekijöitä…jo vähennetty

Lasitehtaiden yhdistäminen merkitse myös henkilöstön vähentämistä. Ennen yhdistämistä tehtailla oli yhteensä runsaat 220 työntekijää.

Iittalan lasitehtaan yt-neuvottelut käynnistyivät samalla, kun yt-neuvottelut Fiskars-konsernin järjestelyistä päättyivät. Nämä neuvottelut eivät koskeneet tehtaiden ja myymälöiden henkilöstöä.

Fiskars organisoi uudelleen Suomen toimintaansa, kun se muodosti uuden Eurooppa-regioonan. Yhtiö ilmoittaa, että irtisanottavien työntekijöiden määrä jää noin 20:een. Neuvottelujen alkaessa vähennystarpeeksi arvioitiin korkeintaan 60 henkilöä.

– Nämä neuvottelut eivät koskeneet lainkaan Iittalan lasitehdasta, Hagberg kertoo. (HäSa)