Kanta-Häme Riihimäki

Lasitehtaan maisemaan nousee puinen kaupunginosa

Puutaloissa asutaan ekologisesti, kuljetaan sähköpyörillä ja tavataan naapureita pihapaviljongissa.
Luhtitaloissa on hissit, mutta joka kotiin kuljetaan talojen keskellä kulkevalta avoimelta käytävältä. Kuva: Muu

Entisen lasitehtaan ja Sakon väliin nousee Riihimäellä koko Suomen suurin puukerrostaloalue. Yhdeksästä kerrostalosta pitäisi valmistua neljä jo vuoden loppuun mennessä.

Kerrostaloalueen rakennuttaa Icon Kiinteistörahastot, joka on hakenut sopivaa paikkaa kohtuuhintaisen puuasumisen toteuttamiseen.

– Puukerrostalot ovat nopein ja edullisin tapa rakentaa asuntoja. Riihimäelle pystytään rakentamaan asukkaille edullisia neliöitä, joissa hoitovastike on puolta halvempi kuin muissa uudiskohteissa, sanoo Iconin toimitusjohtaja Markku Havulehto.

Kustannuksia laskee talojen lämmitysjärjestelmä, taloteknologia ja tehokas moduulirakentaminen.

– Uudisrakennusten neliöhinta jää Riihimäellä kolmannekseen verraten Helsingin kantakaupunkiin ja puoleen verraten Tikkurilaan. Riihimäelle houkuttelee myös asuminen ekologisessa, älyllä varustetussa kodissa, joka on nopean matkan päässä pääkaupungista, sanoo Markku Havulehto.

Ilveskadun ja Lasitehtaankadun kulmaukseen valmistuu vuoteen 2021 mennessä kahdessa vaiheessa 324 asuntoa yhdeksään nelikerroksiseen taloon. Asunnoista 252 on 31 neliön suuruisia yksiöitä, joilla on parveke. Kaksioissa neliöitä on 56 ja kolmioissa 62. Molemmissa on myös oma sauna.

Asunnoissa puu näkyy lähinnä kalusteissa ja parvekkeella. Sisällä puurunko ja välipohjat jäävät vaaleiden pintamateriaalien peittoon, mutta julkisivut ovat parvekekaiteita lukuun ottamatta puuta.

Yhteisöllisyyttä lisää talojen piha-alueelle rakennettava paviljonki yhteissaunoineen ja -tiloineen. Pyörille on säilytystila sähkölatauspisteineen ja myös autopaikoista osa on ajateltu sähköautoille.

Puukerrostaloissa toteutetaan ekologisuutta myös lämmitysjärjestelmässä. Talojen lämpö otetaan lämpöpumpuilla ilmasta ja jaetaan vesikierrolla huoneistoihin. Periaate on sama kuin maalämmössä.

Talot rakentaa Virolainen talotehdas Astel Modular.

 

Puurunkoisessa talossa melu ei kanna naapureihin, sanoo johtaja Raul Kinki Astel Modularilta. Huoneistojen välille jää kaksinkertainen seinärakenne verrattuna betonirakentamiseen. Myös välipohjat ovat jopa puolen metrin paksuisia. Taloissa rakenteita pitkin etenevät lähinnä runkoäänet.

Asunnoissa puu lämmittää mieltä lattiamateriaaleissa.

– Kerrostalot kootaan moduuleista, jotka rakennetaan kuivissa sisätiloissa Tarton tehtaalla. Ne tuodaan valmiina perustuksille, liitetään huoneisto huoneistolta toisiinsa. Rakennustyömaa suojataan sateilta, kertoo Raul Kinki.

Valettujen perustusten päälle rakennetaan irtonainen vesikatto, jonka alle moduulit asennetaan kerros kerrokselta. Katto suojaa aina ylimmäiset moduulit. HäSa

 

 

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic