Kanta-Häme

Lasitehtailta lähtöpassit 28 työntekijälle - henkilöstö pettyi

Huhtikuussa käynnistyneiden yt-neuvottelujen seurauksena Fiskars oyj vähentää Iittalan ja lopetettavalta Nuutajärven lasitehtaalta yhteensä 28 työntekijää.

Iittalasta irtisanotaan 13 työntekijää ja lisäksi 8 poistuu eläkejärjestelyin. Nuutajärveltä irtisanotaan 7, ja lopuille 27 työntekijälle tarjotaan uutta työtä Iittalan lasitehtaalta.

Neuvotteluiden piiriin kuului lasitehtaiden henkilöstö, yhteensä 223 henkilöä, joista 189 työskentelee Iittalassa ja 34 Nuutajärvellä. Mahdollisten henkilöstövähennysten määrän arvioitiin olevan enimmillään 36 henkilöä.

Fiskars myös lomauttaa lasitehtaiden henkilöstöä. Kahdesta kuuteen viikkoon kestävät lomautukset koskevat yhteensä 75 henkilöä Iittalan ja Nuutajärven lasitehtailla, ja ne toteutetaan tämän vuoden kesälomien yhteydessä. Lomautuksia perustellaan yleisellä markkinatilanteella sekä kysynnän negatiivisella kehityksellä.

Iittalan lasitehtaan suupuhalluksen käytössä olevia tiloja laajennetaan lähes kaksinkertaiseksi nykyisestä, ja tehtaan laitekantaa uudistetaan. Tehdaslaajennuksen vaatima työ ja lupaprosessi käynnistyvät välittömästi, ja tavoitteena on aloittaa laajennusosan rakennustyöt syksyllä 2013.

Laajennusosan on määrä valmistua vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla, jonka jälkeen tuotanto siirtyy Nuutajärveltä Iittalaan.

Henkilöstö pettyi

Iittalan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Timo Viitanen ja Nuutajärven tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Mirella Eskola pettyivät yt-neuvottelujen lopputulokseen, vaikka irtisanottavien määrä hieman putosikin.

– Tilanne oli alusta asti sellainen, että Fiskarsin yt-menettely oli vain muodollinen lain kirjaimia täyttävä neuvottelu jo aiemmin tehdyille päätöksille. Missään kohdassa henkilöstöpuoli ei saanut työnantajaa pyörtämään päätöksiään, he sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Pääluottamusmiehet eivät ymmärrä, miten tehtailla on henkilöstön vähennystarvetta, kun nytkin ennen yt-menettelyä on käytetty vuokratyövoimaa.

– Nuutajärven surkeasta tilanteesta huolimatta on hyvä, että niin monelle on tarjolla työpaikka Iittalasta. Mutta onhan tilanne epäinhimillinen, kun Iittalasta irtisanotaan ja toiselta tehtaalta tulee tilalle porukkaa. Sopeutuminen tilanteeseen vie varmasti oman aikansa kaikilta, he sanovat. (HäSa)

 

 

 

 

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic