Kanta-Häme

Lasitetulta parvekkeelta alkaa uusi elämä

Vaikka rappukäytävässä tuoksuu eniten vielä seinämaali, on jo lähes jokaiseen ulko-oveen kiinnitetty nimikyltti.

Hilpi Kummilan tien päähän vastikään valmistuneen kerrostalon vuokra-asunnot ovat menneet niin sanotusti kuumille kiville. Yhtä neliötä lukuun ottamatta koko talo on jo vuokrattu.

Toisen kerroksen kolmiota asuvat Mervi, Teijo ja Miika Nieminen. 17-vuotiaalle Miikalle muutto oli mieluisa, sillä matka tyttöystävän luo kutistui muutamiin minuutteihin.

Myös vanhemmat kiittelevät uutta kotia vuolaasti.

– Asunto on valoisa ja kaunis. Meillä on iso, lasitettu parveke, loistava sijainti sekä ensimmäistä kertaa oma sauna, Mervi Nieminen listaa.

Niemisen mukaan Kettumäestä muuttaneelle perheelle muutto symboloikin ennen kaikkea uutta alkua elämässä.

Toistaiseksi vain yksi rakennuttaja

Keinusaaren rakentaminen etenee hitaasti mutta aikataulun mukaisesti.

Keinusaaren asuinkerrostalojen 9,6 hehtaarin suuruinen korttelialue on jaettu kaupungin ja VR:n kesken siten, että VR omistaa tonteista viisi ja Hämeenlinnan kaupunki kahdeksan.

VR on myynyt omistamistaan 3,2 hehtaarista kolme tonttia YIT Rakennukselle. Lisäksi YIT:llä on varaus kahdesta muusta tontista.

Tarkoitus on vallata Keinusaaresta asuintilaa kaiken kaikkiaan noin 500 asukkaalle. Radan viertä YIT:n rakennuttaman taloketjun on määrä ylettyä Kutalanjokeen saakka.

Keinusaaren alueelle on kaavoitettu yhteensä 45 000 kerrosneliömetriä ja 15 asuinkerrostaloa, joista Hilpi Kummilan tien ja Vanajantien risteykseen rakennettava on yhdistetty liiketila- ja asuinrakennus.

Kuun vaihteessa Hilpi Kummilan tielle muuttaneiden Niemisten mielestä 15 kerrostaloa uuden Keinusaaren alueelle kuulostaa paljolta.

– Tuleehan niitä silloin aika tiuhaan. Yhteisiä virkistys- ja puistoalueita saisi olla nykyistä enemmän, Teijo Nieminen toivoo.

Kaupunki tutkii ensin maaperän

Myös kaupunki suunnittelee omistamaansa tonttialaa asuinkäyttöön. Entisen teurastamon ja teollisuusalueen maa on kaavoitettu asuinkerrostalojen tonteiksi, teiksi ja parkkipaikoiksi, ja alueen maaperää tutkitaan puhdistamisen varalta.

– Tällä hetkellä alueella tehdään tutkimuksia, joiden pohjalta valmistellaan kunnostussuunnitelma sekä mahdollinen ilmoitus pilaantuneen maa-alueen seulonnasta, kertoo kaupungin tilaajapäällikkö Eija-Liisa Dahlberg.

Dahlbergin mukaan maaperän valmistelutyöt vievät sen verran aikaa, että varsinainen rakentaminen voidaan aloittaa ensi vuoden keväänä.

Tonttien kunnallistekniikka saadaan alulleen tilaajapäällikön arvion mukaan vuonna 2016, tonttien rakentaminen puolestaan vuonna 2017.

– Ensi vuoden aikana maa-alueen pitäisi kuitenkin olla puhdas.

Tonttien kohtalo sinetöityy Dalhbergin mukaan vasta, kun maaperän laatu varmistuu.

Vaikka vakavista pilaantumisista tuskin on kysymys, on maaperä silti tutkittava huolellisesti.

– Uskon, että huolellisen tutkimisen avulla kaupunki saattaa säästää jopa miljoonan euron kulut. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic