Kanta-Häme

Lasse Lehtinen: SDP ei ole vielä puhdistanut Tannerin nimeä. Siihen ei ole haluttu koskea.

Lasse Lehtisen mielestä käytännön teot puuttuvat eikä asiaan haluta koskea.
Lasse Lehtinen sanoo, että 25 vuotta sitten hän ei taatusti olisi voinut puhua Tannerista Hämeenlinnan Paasikivi-Seuralle. Keskiviikkona hän puhui täydelle salille Erkki Korhosen säestyksellä.

Kirjailija Lasse Lehtisen, 71, mielestä SDP:ssä ei ole vielä puhdistettu puolueen pitkäaikaisen johtajan Väinö Tannerin mainetta.

– En ole nähnyt käytännön tekoja. SDP:n historiankirjoitus on pysäytetty 1950-luvulle. Yhtenäistä esitystä ei ole tehty.

Lasse Lehtisen mukaan asiaa ei sinänsä enää pidetä arkana. Siihen ei vain haluta koskea.

– Suomessa ei muutenkaan haluta käydä läpi suomettumisen aikaa. Sen ajan ihmiset ovat vielä hengissä.

Lehtinen sanoo, että itsenäistymisen ja sisällissodan aikaa voidaan nyt sadan vuoden kuluttua käydä lävitse.

– Historian preesens on sadan vuoden kuluttua. Suomettumisen historian preesens on siten vuonna 2060.

Toimittaja, poliitikko ja kirjailija Lasse Lehtinen on tehnyt väitöskirjan SDP:n ja Urho Kekkosen suhteista. Hän on kirjoittanut myös henkilöhistorian Väinö Tannerista.

– Vielä kaksi kolme vuotta sitten olisi ollut mahdollista, että Väinö Tanner olisi jäänyt historian hämärään.

Lehtinen korostaa Väinö Tanneria demokraattisena poliitikkona, joka sodan jälkeen tuomittiin syyttömänä vankeuteen Suomen oikeusjärjestystä loukanneessa sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä. Tannerista tehdään marttyyri.

Entinen pääministeri ja presidentti Risto Ryti sai lähes kaksi kertaa pidemmän vankeustuomion vielä kuritushuonetuomiona kuin Tanner.

Miksi Lehtinen ei nosta Tannerin sijaan esiin vielä merkittävimpiä sota-ajan poliitikkoja, jotka tuomittiin?

– Neuvostoliiton mielestä pääsyytetty oli Tanner. Valvontakomission Andrei Ždanov sanoi, että oikeudenkäynti ilman Tanneria on kuin auto ilman kuljettajaa. Ryti oli vain muodollisesti pääsyytetty.

Lehtinen sanoo, että Neuvostoliitto näki nimenomaan sosiaalidemokraattien ja Tannerin estäneen heidän pyrkimyksensä Suomessa. Neuvostoliitto arvosti Tanneria.

Tanner esitteli itsensä Neuvostoliiton johtajalle Josef Stalinille talvisotaa edeltävissä neuvotteluissa menševikkinä, mikä oli Stalinille punainen vaate.

– Kommunistit ovat aina nähneet päävihollisekseen maltilliset sosiaalidemokraatit. Tanner ei ymmärtänyt tätä.

Tanneria on moitittu siitä, että hän palasi vankeustuomion jälkeen politiikkaan ja halusi kaikki luottamustehtävänsä takaisin. Hän oli ainoa tuomituista, joka ei seurannut presidentti J. K. Paasikiven neuvoa ja vetäytynyt syrjään.

– Tannerilla oli korostunut oikeudentunto ja hän käveli miinaan. Kekkonen ja muut Neuvostoliiton kanssa toimineet olivat laskeneet nämä miinat.

Lehtinen katsoo, että Tanner oli ilman muuta naiivi. Hän ei uskonut toisen maailmansodan syttymiseen eikä pitänyt siihen varautumista tarpeellisena. Elanto ei suojannut ennen talvisotaa ikkunoitaan. Tanner uskoi Kansainliittoon.

Sosiaalidemokraateilla ympäri maailman oli samankaltaista ajattelua kuin Tannerilla. Neuvostoliittokin pidettiin rauhan valtiona.

– Tanner luuli, että muut ovat älyllisesti samantasoisia kuin hän. Niin kuin Linda Tanner (Väinö Tannerin puoliso) sanoi: Väinöllä ei ole mielikuvitusta.

Lehtisen mielestä SDP:n asevelisosialistit käyttivät Tanneria hyväkseen, kun iäkäs mies palasi vankilasta SDP:n puheenjohtajaksi. Tanner ei aina tiennyt, mikä muut olivat päättäneet.

– Oikeistodemareiden änkyröinti lykkäsi SDP:n suomettumista 20 vuodella, Lehtinen arvioi.

Lehtisen mielestä Suomen itsenäisyyden toisen maailmansodan jälkeen säilytti sosiaalidemokraattien kamppailu kommunismia vastaan. Tärkeimpiä henkilöitä tässä olivat Väinö Tanner ja rintamilla taistelleet asevelisosialistit.

– Kamppailu ratkaistiin työpaikoilla ja ammattiliitoissa.

Lasse Lehtinen on tullut tunnetuksi presidentti Kekkosen toiminnan arvostelijana. Lehtinen ei kuitenkaan arvioi Kekkosen toimintaa samalla asteikolla kuin asevelisosialisti Väinö Leskinen, joka aikoinaan nimitti Kekkosta rikolliseksi.

Lehtiselle Kekkonen on tarinan Faust, joka myy sielunsa Mefistofeles-nimiselle hahmolle eli paholaiselle. Lehtiselle Mefistofeles on Neuvostoliitto.

– Kekkonen sai taikaluodin, jolla hän pystyi mitätöimään vastustajansa. HÄSA

Lasse Lehtinen

Ura

Toimittaja vuosina 1966–72.

SDP:n kansanedustaja vuosina 1972–83.

Pidetään yhtenä presidentti Martti Ahtisaaren ”keksijöistä”

Aarno Laitisen kanssa käsikirjoitti Hyvät herrat -tv-sarjaa.

Haluatko miljonääriksi -ohjelman ensimmäinen juontaja.

Kirjoja

Väitöskirja: Aatosta jaloa ja alhaista mieltä. SDP:n ja Urho Kekkosen suhteet 1944–1981.

Tanner, itsenäisen Suomen mies, 2017.

Volanen, Lehtinen: 1918- Kuinka vallankumous levisi Suomeen, 2018.