fbpx
Kanta-Häme

Lasta kuullaan aidosti

Hämeenlinna on saamassa Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen Unicefilta joulukuussa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kunta, joka saa tunnustuksen.

Varhaiskasvatuspalveluista vastaava tilaajapäällikkö Seija Mäkinen kertoo, että tunnustus luovutetaan Hämeenlinnalle joulukuussa. Samoihin aikoihin Unicef julkistaa lapsiystävällisen kunnan ohjeistuksen, jonka perusteella myös muut kunnat ja kaupungit voivat jatkossa hakea tunnustusta.

– Näyttäisi siltä, että meillä kriteerit täyttyvät. Toki kehittämisen paikkoja on vielä paljon, mutta olemme myös tehneet sellaisia asioita, jotka ovat vieneet meitä lähemmäksi tavoitetta, Mäkinen sanoo.

Nuoret mukana päätöksenteossa

Hämeenlinnassa on keskitytty erityisesti nuorten vaikuttamiskanaviin. Kaupungin kouluilla on järjestetty jo pidempään V-päivä, jolla pyritään aktivoimaan nuoria tekemään aloitteita. Käytössä on myös nuorten vaikuttajaryhmiä.

Lisäksi nuoret saivat viime keväänä 35 000 euron määrärahan, jonka he päättivät käyttää muun muassa ulkopenkkeihin, vessoihin, jääkenttien kunnostukseen ja musikaaliin.

Lisäksi lasten ja nuorten lautakunnassa on kaksi nuorisojäsentä.

– Myös elämänlaatulautakuntaan ollaan nimeämässä nuorten edustajaa. Tavoitteena on, että nuorilla olisi mahdollisuus olla läsnä myös muissa lautakunnissa, joissa käsitellään lapsia ja nuoria koskettavia asioita, Mäkinen kertoo.

Lapsien kokemukset kirjataan

Lasten ja nuorten lautakunta oli viime kaudella tekemässä Lapsen ja nuoren hyvä päivä -strategiaa.

Mäkisen mukaan se näkyy esimerkiksi siten, että päivähoidossa olevilta lapsilta kysytään säännöllisesti heidän kokemuksiaan.

– Lapset pääsevät arvioimaan sitä, miltä heidän päivähoitonsa heistä itsestään tuntuu. Päivähoito on hoitomuotona jo muutenkin sellainen, jossa lapsi pystyy tekemään valintoja, joilla on vaikutusta hänen arkeensa, Mäkinen sanoo.

Lapset on otettu mukaan myös päiväkotirakennusten kehittämiseen.

– Tuoreimpana esimerkkinä voisi mainita vaikkapa sen, että Ojoisten Lastentalossa on lasten suunnittelemia taideteoksia, Mäkinen sanoo.

Maailmalla toiminut jo pitkään

Lapsiystävällinen kunta -tunnustus jaetaan ensimmäisenä juuri Hämeenlinnalle siksi, että kunta lähti pari vuotta sitten mukaan Unicefin hankkeeseen kehittämään tunnustuksen suomalaista konseptia.

Maailmalla Child Friendly City Iniative -mallia on toteutettu jo vuodesta 1996.

Mukaan haluavissa kunnissa tehdään ensin alkukartoitus ja käydään läpi mittava kysymyspatteristo, jonka perusteella valitaan omat kehittämiskohteet.

– Vuoden aikana raportoidaan siitä, miten valitut kehittämiskohteet ovat edenneet. Jos näyttää siltä, että merkittävää parannusta on tapahtunut, kunnalla on mahdollisuus hakea tunnustusta, Mäkinen kertoo. (HäSa)

Menot