Kanta-Häme

Lasten äänet katoavat sairaalan pihalta

– Oli yllätys, että päiväkodin tilat irtisanottiin. Muutos vetää haikeaksi, sillä pienessä tilassa lapset, hoitajat ja vanhemmat oppivat tuntemaan kaikki toisensa. Onhan täällä puutteita ja ahdasta, mutta kaikki viihtyvät.

Kirjauksen päiväkodin johtaja Sari Vihervaara harmittelee päiväkodin pakkomuuttoa, joka on edessä ensi toukokuussa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa vajaan vuoden kuluttua Riihimäen sairaalan (Ryks) kaikki tilat käyttöönsä.

Avohoidon painottuessa sairaala keskittää tähystykset sekä sisätaudit, neurologian ja keuhkotaudit ensimmäiseen kerrokseen lähekkäin. Samalla tiloihin remontoidaan 10-paikkainen päiväsairaala.

Sairaalan päädyssä toimivalle Kirjauksen päiväkodin alatalolle eli entiselle Aluesairaalan päiväkodille joudutaan etsimään uudet tilat.

Uusi paikka kilometrin päästä

Riihimäen varhaiskasvatuspäällikkö Marjut Helenius uskoo, että päiväkoti pääsee muuttamaan Kontiontielle ensi keväänä.

– Hammashoitolan on tarkoitus muuttaa pääterveysasemalle, jolloin pääsemme siltä vapautuviin tiloihin. Sinne mahtuu hyvin Kirjauksen alatalon kaksiosastoinen päiväkoti.

Hammashoitolan olisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan pitänyt jo muuttaa terveysasemalla toimivan hammashoitolan yhteyteen, mutta eteen tuli yllättäviä kosteusongelmia.

– Tiloissa, joihin terveysaseman hammashoitoa laajennettaisiin, työskentelevät erityistyöntekijät kuten toiminta-, puhe- ja jalkaterapeutit. Heidän piti siirtyä Museokadulle, mutta Museokadun tiloja ei voida kosteusongelmien vuoksi käyttää. Nyt siis etsitään edelleen heille tiloja, kertoo Riihimäen terveyskuntayhtymän johtaja Tero Pitkämäki.

Muutto merkitsee isoa mullistusta päiväkodin arkeen. Sari Vihervaara kertoo, että vaihdoksen yhteydessä osa kuuden hengen hoitajakunnasta sekä moni lapsista vaihtuu.

– Matkaa sairaalalta Kontiontien päiväkodille on vain kilometrin verran. Osa lapsista saattaa siirtyä ehkä Hirsimäkeen, ehkä Uramoon tai Kirjauksen ylätaloon. Seuraavassa hoitopaikan haussa on odotettavissa, etteivät kaikki ehkä saa lasta juuri sinne, minne ensisijaisesti haluavat, Sari Vihervaara pohtii.

Päivähoitojonot purettu

Tällä hetkellä Riihimäen päivähoitotilanne on kokonaisuudessaan Marjut Heleniuksen mukaan hyvä. Kaikille tarvitseville lapsille on pystytty järjestämään hoitopaikka. Lisäksi vanhemmat käyttävät yhä enemmän yksityisen hoidon tukea ja yksityisten perhepäivähoitajien määrä kasvaa.

Kirjauksen alatalossa on yksi yli ja yksi alle kolmivuotiaiden ryhmä. Kaikkiaan lapsia on talossa 33. Pari vuotta sitten päiväkoti muuttui vuorohoitokodista tavalliseksi, kun kaikki vuorohoito keskitettiin vastavalmistuneeseen Piikinmäen päiväkotiin. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic