Kanta-Häme

Lasten arkiliikunta kunniaan kampanjalla

Seminaarin koulun vanhempainyhdistys järjestää kolmen viikon arkiliikuntakampanjan koulun 700 oppilaalle. Kampanja alkoi tänään maanantaina, ja se kestää 28. huhtikuuta asti.

Tarkoituksena on innostaa yhä useampia oppilaita tulemaan kouluun omin voimin, kävellen tai pyörällä. Sivutuotteena luontoa ja koulun lähiteitä kuormittava saattoliikenne saadaan vähenemään.

Liikunta selkeästi vähentynyt

Tavoitteena on lisätä lasten arkiliikuntaa, mikä on monien tutkimusten mukaan selkeästi vähentynyt viime vuosina. Koululaisen pitäisi liikkua vähintään pari tuntia päivässä – puolet tästä ajasta pitäisi olla reipasta ja sykettä nostavaa liikuntaa. Huolestuttavan moni ei tähän yllä, ja tilanne pahenee, mitä vanhemmista koululaisista on kyse.

Kampanjan avulla yritetään herätellä myös vanhempia huomaamaan lasten liikunnallisen elämäntavan merkitys. Yleiskunnon kohenemisen lisäksi esimerkiksi aamu-ulkoilusta on monenlaista muutakin hyötyä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että oppimistulokset mm. matematiikassa ja luetun ymmärtämisessä ovat parempia liikunnan virkistämillä oppilailla. Liikunnan avulla myös keskittymiskyky kehittyy. Lisäksi ehkäistään sairauksia ja tuetaan kasvua.

Rasteja vain arkiliikunnasta

Vanhempainyhdistyksen ideoima Omin voimin kouluun -kampanja toteutetaan valtakunnallisen Liikuntaseikkailu-kampanjan yhteydessä. Kummassakin kampanjassa oppilaat keräävät rasteja. Toisin kuin Nuoren Suomen kampanjassa, Omin voimin kouluun -kampanjassa rasteja kerätään vain arkiliikunnasta, ei ohjatuista harrastuksista.

Niille, joiden koulumatkat eivät omin voimin onnistu, esimerkiksi liian pitkän välimatkan vuoksi, on mahdollisuus kerätä rasteja mm. harkkoihin menosta, kirjastossa tai lähikaupassa käynnistä tai he voivat jäädä koulubussista muutamaa pysäkkiä aiemmin ja kävellä loppumatkan.

Kolmen viikon kuluttua eniten rasteja kerännyt luokka palkitaan yhteisellä liikuntaelämyksellä. Vanhempainyhdistys on kerännyt paikallisilta liikunta-alan yrityksiltä myös pienempiä palkintoja, joita arvotaan kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic