fbpx
Kanta-Häme

Lasten lisäksi nyt liikutetaan myös aikuisia

Pikkuisessa puistossa Kaurialan kentän vieressä huhki perjantaina aamupäivällä kaksikko lastenvaunujen kanssa. Kyseessä oli Lasten liikunnan tuen järjestämä uudenlainen liikuntatuokio eli lastenvaunujumppa.

Jatkossa ryhmä kokoontuu Kaurialan kentällä, mutta tällä kertaa kentällä tekivät töitä rottweilerit emäntineen ja isäntineen suojelukoirarodun MM-kisoissa.

– Tavoitteena on houkutella mukaan lasten kanssa kotona olevia äitejä ja isiä. Isommat lapset voi hyvin ottaa mukaan, sillä kentällä riittää tekemistä heillekin, sanoo Lasten liikunnan tuen projektikoordinaattori Anu Saarinen.

Lastenvaunujumppa kuvastaa hyvin hämeenlinnalaisen Lasten liikunnan tuen nykyistä toimintaa. Nimensä mukaisesti se liikuttaa edelleen satoja lapsia ja nuoria, mutta pyrkii saamaan liikkeelle myös aikuiset.

– Olemme saaneet tähän tukea Kunnossa kaiken ikää -hankkeesta. Tarkoitus on kokeilla monenlaisia liikuntamuotoja niin, että lähes joka päivälle olisi jotakin tarjolla myös aikuisille. Viikolla ohjelmaa on Kaurialan kentällä ja Ahvenistolla, lauantaisin Aulangolla, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Liedes.

Lokakuussa järjestetään vielä perheille erikseen ohjelmaa sunnuntaipäiviin.

LLT:n toiminta alkoi reilut 20 vuotta sitten liikuntapäiväkerho Peuhulasta ja lasten kesälomatoiminnasta. Repertuaari on kasvanut vuosien mittaan, ja nykyisin eniten lapsia on mukana yhdistyksen järjestämässä iltapäivätoiminnassa. 

Runsaasti lapsia ja nuoria tavoitetaan myös Liikkuva koulu -tapahtumissa, joita Lasten liikunnan tuki koordinoi.

Vähemmän tunnettua on Lasten liikunnan tuen projektityö. Parhaillaan on käynnissä Toiminta tavaksi -hanke, jonka aikana tuotetaan menetelmiä ja materiaalia lasten oppimista ja koulun opetusta tukevaan iltapäivätoimintaan.

– Jo ennestään tiedetään, kuinka iso merkitys liikunnalla on oppimistaitojen kehityksen kannalta. Olemme saaneet opetusministeriöltä rahoitusta hankkeeseen, ja parhaillaan on käynnissä pilottikokeilu Myllymäen koulussa. Tarkoitus on ottaa menetelmät laajempaan käyttöön jo ensi vuoden alussa, Liedes kertoo.

Toinen pilottihanke koskee luontopainotteista iltapäiväkerhoa, ja se on käynnissä Luolajan koulussa.

Parhaillaan Lasten liikunnan tuki selvittää mahdollisuuksia tarjota lisää liikuntaa myös yläkoululaisille. Aloite asiaan tuli nuorten huippukokoukselta keväällä.

– Tämä tarkentuu syksyn mittaan, mutta olemme kartoittaneet koulujen tilojen käyttömahdollisuuksia ja kyselleet oppilaskuntien edustajilta toivomuksia, Liedes kertoo.

Yläkoululaiset ovat toivoneet esimerkiksi mahdollisuutta käyttää koulujen kuntosaleja tai pelata höntsäsählyä saleissa koulupäivän jälkeen.

Lasten liikunnan tuki huolehtii nykyisin myös Aulangon ulkoilumajasta. Aulangolle kehitellään luontoliikuntaverkostoa, jossa mukana on 30 toimijaa.

– Työnimenä on kolmen sukupolven kuntopuisto, ja tavoitteena on tarjota kaikenikäisille mahdollisuuksia liikkua ja touhuta luonnossa, Liedes kertoo. HÄSA

Menot