fbpx
Kanta-Häme

Lasten mielipide muokkaa ruokalistaa

Parolan koulun ruokalassa jauhelihatortillat ja salaatti tekevät keskiviikkona kauppansa, mutta eivät päiväkodin eskarilaisetkaan jää pekkaa pahemmiksi, sillä heille on tarjolla perunamuusia ja mureketta.

Nettiadressin väitteet Hattulan päiväkotien ruuan puutteellisuuksista yllättävät kunnan ruokapalvelupäällikkö Outi Rajalammen. Adressissa väitetään esimerkiksi, ettei päiväkodeissa tarjota tuoreita kasviksia ja marjoja ja että ruoka ei ole ravitsemuksellisesti täysipainoista.

Rajalammen mukaan lasten ruokailussa kiinnitetään erityistä huomiota ruuan terveellisyyteen. Tuoreita kasveja ja vihanneksia lapset saavat päivittäin.

– Meille voi aina antaa suoraan palautetta. Kaikissa päiväkodeissa on lomakkeet asiakaspalautetta varten ja jos se ei riitä, voi aina soittaa tai vaikka tulla käymään paikan päällä keskuskeittiöllä, Rajalampi korostaa.

Hattulassa on kiinnitetty paljon huomiota nimenomaan asiakaspalautteeseen, sillä lapsilta ja näiden vanhemmilta sekä opettajilta ja muulta henkilökunnalta tullut palaute on kullanarvoista.

– Lasten yhtälailla kuin opettajien ja muun henkilökunnan mielipide vaikuttaa listaan. Mehän laadimme niin päiväkoteihin kuin kouluihinkin kuuden viikon ruokalistan, joka uusitaan aina lukuvuoden alussa, Rajalampi kertoo.

Tuoretta tarjolla aina

Parolan koululla olevassa keskuskeittiössä valmistetaan päivittäin 1 700 lounasta, joista puolet syödään paikan päällä ja toinen puoli kuljetetaan lämpimänä kunnan kouluihin ja päiväkoteihin. Pappilanniemessä on oma keittiönsä, jossa valmistetaan kunnan vanhusten sekä samassa kiinteistössä olevan päiväkodin ruoka.

Koululaisten ruoka saa maksaa noin euron annos, mutta päiväkotilasten ruokailu maksaa kunnalle enemmän, sillä päiväkodeissa tarjoillaan lounaan lisäksi myös aamu- ja välipala.

– Päiväkodissa tarjotaan aamiaiseksi yleensä puuro tai velli. Aamupalalla on aina leipä, maito ja tuorepala. Myös lounaalla on yleensä aina tarjolla pääruuan lisäksi jotakin tuoretta, ellei sen kanssa ole salaattia. Välipalaksi on vaihtelevasti puuroa, kiisseliä tai rahkaa sekä näkkileipää ja margariinia. Joskus tarjotaan suolaista piirakkaa tai leipää ja leikkeleitä ja näiden lisukkeena joku tuorepala, Outi Rajalampi luettelee.

Ruokajuomana lapset saavat pääsääntöisesti maitoa ja vettä voi juoda niin paljon kuin haluaa.

– Mehuja meillä tarjotaan harvemmin ja kiisselitkin on tehty kotimaisista marjoista. Hillojen kulutus on todella vähäistä, Outi Rajalampi huomauttaa.

Ruokailusta annettu palaute on ollut Hattulassa pääosin myönteistä. Erityisruokavaliot aiheuttavat monille vanhemmille kuitenkin päänvaivaa.

– Jotkut vanhemmat ovat tulleet lapsen kanssa tutustumaan keskuskeittiöön rauhoittaakseen mieltään, Rajalampi sanoo. (HäSa)

Menot