Kanta-Häme

”Lastenkulttuurissa yleisö on alleviivattu”

 

Tammikuussa Arxin johtajaksi palannut Noora Herranen tahtoo laajentaa lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen toimintasädettä ja miettii vapaa-aikoinaan Sibeliusta. Noora Herranen työskenteli viime vuoden aikana vielä Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön suunnittelijan tehtävissä ja tapahtumien tuottajana.
 
– Otin hoitovapaan lisäksi Arxista vielä virkavapaata, koska halusin tehdä graduani ja tein puolipäivätyötä säätiölle, Herranen kertoo.
 
– Gradu ei ole vieläkään täysin valmis, mutta tekeillä on alustava suunnitelma siitä, kuinka Hämeenlinnan kaupunki voisi paremmin hyödyntää Sibeliusta.
 
Herrasen mukaan Hämeenlinnassa ei ehkä vieläkään ole ymmärretty säveltäjän syntymä- ja koulukaupunkistatukseen liittyviä mahdollisuuksia eikä sitä, kuinka myöhässä näissä asioissa ollaan.
 
– Pääongelma on siinä, että kaikki ehkä tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta toiminnalta on puuttunut aikaisempina vuosina säätiön kaltainen kokoava moottori.
 
– Tekemiselle on löydettävä myös sopivia porkkanoita, mikä ei ole helppo asia näinä koko ajan supistuvien määrärahojen aikoina.
 
Juhlavuosi menossa
Herranen sanoo palanneensa lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen ruoriin mitä jännittävimpään aikaan. Arx ja Taikalamppu-verkosto täyttävät 10 vuotta ja Finland Festivals nimesi Hippalot vuoden 2013 festivaaliksi.
 
– Kunniamaininta on leimasin sille, että Hippalot ovat laadukas tapahtuma, joka nauttii festivaalikentällä suurta arvostusta.
 
– Juhlavuoteen liittyen meillä on 16. maaliskuuta Japani-Arxantai ja kesän Hippaloilla on yksi päivä täynnä kaikenlaista spesiaalia muun muassa lastenkulttuurin ammattilaisille. Muuten juhlahumu ajoittuu enemmän syksyn puolelle.
 
Iloisten uutisten lisäksi ilmassa on suuria haasteita, sillä Arxin valtion rahoitus on katkolla.
 
– Rahoituksen saaminen ei ole 100-prosenttisen varmaa, vaikka uskonkin, että meillä on siihen hyvät mahdollisuudet, Herranen pohtii.
 
– Yksi suuri tulevaisuuden asia on Arxin toimintasäteen kasvattaminen kunnan rajojen ulkopuolelle. Tutkimme, mitkä ympäristökunnat ovat kiinnostuneet yhteistyöstä lastenkulttuurin saralla. Kuntakumppanit voivat saada hankkeilleen myös meidän kauttamme valtion rahoitusta.
 
Tuoretta osaamista
Lasten ja nuorten kulttuurin tekeminen ja toteuttaminen eroaa monella tavalla muista taidetuotannoista.
 
– Siihen liittyy taiteellisuuden lisäksi myös kasvatuksellisia ja sosiaalisia tavoitteita, Herranen sanoo.
 
– Lastenkulttuurissa yleisö on todella alleviivattu ja me olemme tietyllä tavalla sidottuja, mutta myös hyvin inspiroituneita siitä maailmasta. Kulttuuria voi käyttää välineenä vaikka mihin.
 
Arx on uusinut alakertansa ilmettä ja tavoitteena on jatkossa elävöittää sen toimintaa entistä avoimempaan suuntaan.
 
– Pursuan ideoita niin, että työkavereita välillä puuduttaa, Herranen tunnustaa.
 
– En voi sille mitään, että olen superinnoissani tähän työhön palaamisesta ja taloon tulleista uusista ihmisistä, joilla on tarjota tuoretta osaamista kaikkeen tekemiseen.