Kanta-Häme

Lastenpsykiatria muuttaa pian väistötiloihin

Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenpsykiatrian pitkä odotus muutosta toteutuu. Vanha ylätalo tyhjennetään ja lastenpsykiatrian vuodeosasto muuttaa väliaikaiseen siirrettävään taloon ensi syksyyn mennessä.

Muuttoa vauhdittaa aluehallintoviraston pyytämä lausunto asiasta.

Ylätaloon on vuosien aikana tehty useampia korjaussuunnitelmia ja voimassa on ollut hallituksen hyväksymä korjaussuunnitelma.

– Suunnitelma oli, että vuodenvaihteessa 2014–2015 olisi ollut uudet tilat käytettävissä. Nyt osittain uusien ongelmien ja aluehallintoviraston selvityspyynnön vuoksi, pyritään asia hoitamaan nopeutetulla aikataululla, kertoo johtajaylilääkäri Markku Järvinen.

Väistötila pyritään hankkimaan mahdollisimman pian. Se tulee olemaan siirrettävä talopaketti, jonka toimitusaika on noin kuusi kuukautta. Suunnitelma on, että syksyllä ylätalo tyhjennetään. Toiminta siirretään uuteen talopakettiin, joka sijoittuu sairaalakoulun jatkeeksi. Aikoinaan myös sairaalakoulu hankittiin samalla tavalla siirtotalona.

Ylätalo ei ole käyttökiellossa vaan siinä voidaan toimia syksyyn asti.

– Mitään niin vakavia terveysongelmia ei ole, että talo pitäisi tyhjentää välittömästi. Pitää myös huomioida, että talossa hoidetaan akuutisti sairaalahoitoa vaativia lapsia, Järvinen selvittää.

Budjetin puitteissa

Ylätalon kohtalo on vielä auki. Korjaussuunnitelmia sille on useampia, mutta Järvinen pitää todennäköisenä ratkaisuna talon purkua. Talo on toiminnallisesti hankala ja sokkeloinen sekä huonossa kunnossa. Viimeisin vesivahinko sattui keväällä, kun vesi tuli katosta läpi.

Väistötilojen hankkimisessa pyritään pysymään tälle vuodelle osoitettujen investointimäärärahojen puitteissa. Niihin käytetään psykiatrian A-siiven korjaukseen varattua 700 000 euron investointimäärärahaa sekä mahdollisesti muista kohteista säästyviä investointimäärärahoja.

Talo vuokrataan leasing-periaatteella vähintään kahdeksi vuodeksi.

Korjaussuunnitelmia ja tarpeita sairaalanmäellä on muitakin kuin lastenpsykiatria. Järvinen näkeekin, että tulevalle siirtotalolle tulee jatkossakin olemaan käyttöä. Sitä hän ei vielä osaa arvioida, kuinka kauan lastenpsykiatria on väistötiloissa. Selvää on, että tilapäinen ratkaisu kestää ainakin muutaman vuoden.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi lastenpsykiatrin tilajärjestelyt keskiviikkona. (HäSa)