Kanta-Häme

Lastensuojelun asiakkaita koko ajan enemmän

Lastensuojelun asiakkaita on Hämeenlinnassa nyt yli sata enemmän kuin vuosi sitten.

Viime vuonna heinäkuun lopussa asiakkuuksia oli 765, kun nyt luku on 872. Myös lasten ja nuorten kiireelliset sijoitukset ovat lisääntyneet, kuten myös viime vuonna.

– Perheet voivat huonommin, syystä tai toisesta. 1990-luvun lamavuosina oli hyvin samansuuntaista ja vielä rajumpaa, Armi Väyrynen-Havila sanoo.

Väyrynen-Havila on johtava sosiaalityöntekijä kaupungin lastensuojelun palvelujen sijaishuollossa.

Tahti pysyy kesällä

Kesä ei hillitse sijoitusten määrää. Tahti on suunnilleen samanlainen vuoden ympäri.

– Joskus on ollut enemmän pienten lasten sijoituksia, kun on ollut helteitä pidempään, mutta nyt ei ole ollut nähtävissä sellaista, Väyrynen-Havila kertoo.

Tänä vuonna 44 lasta ja nuorta on sijoitettu kiireellisenä. Viime vuonna tähän mennessä heitä oli 31. Kaiken kaikkiaan viime vuonna tapauksia oli 74, mikä oli vuoteen 2012 verrattuna suuri pomppaus.

Tänä kesänä avohuollon sosiaalityöhön on saatu sijaisia melko hyvin, joten henkilökunnan kesälomista huolimatta asiat on saatu hoidettua kohtuullisesti. Myös sijoituspaikat on ainakin toistaiseksi löydetty lapsille.

Kiireellinen sijoitus kestää 30 vuorokautta, ja se voidaan tarvittaessa tuplata. Jos kotiin ei voi palata, samalla arvioidaan varsinaisen huostaanoton valmistelun tarve.

Mielenterveysongelmat lisääntyneet

Kiireellisten sijoitusten perheissä on usein mukana päihteiden käyttöä, joko nuoren tai vanhempien. Väyrynen-Havila kertoo myös mielenterveyden ongelmien lisääntyneen nuorten tapauksissa.

– Pahoinvointi on lisääntynyt kuluneen kymmenen vuoden aikana. Se varmaan kulkee käsi kädessä hoitoon pääsyn vaikeutumisen kanssa.

Hoidon tarve lisääntyy, mutta lasten ja nuorten psykiatrisia palveluja ei ole tarpeeksi saatavilla. Se näkyy sosiaalitoimen työssä.

Syitä psyyken ongelmille on monia, mutta yhdeksi Väyrynen-Havila mainitsee yhteiskunnan yleisen tilan.

– Eihän se voi olla vaikuttamatta.

Esimerkiksi nuorisopsykiatrian yksiköt ovat myös kalliita ylläpitää. Erityisen vaikeissa tapauksissa nuoren hoito saattaa maksaa vuorokaudessa 300–500 euroa.

Tavanomainen vuorokausihinta tavallisessa laitoksessa tai ammatillisessa perhekodissa maksaa noin 230–280 euroa.

– Kilpailutus on juuri meneillään, Väyrynen-Havila kertoo.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic