Kanta-Häme

Lastensuojelun kesän pelastavat ammattilaiset – Hämeenlinnassa tuuraavat viime kesältä tutut sijaiset

Kuvituskuva

Kaksi sosiaalityöntekijän ja kaksi sosiaaliohjaajan sijaista varmistavat lastensuojelun toimivuuden Hämeenlinnassa kesän ajan. Sijaiset eivät ole missään vaiheessa kesää keskenään töissä, vaan paikalla on aina myös joku vakituisista työntekijöistä.

– Meillä on tänä kesänä hyvä tilanne, sillä kaikki sijaiset ovat viime kesältä tuttuja, johtava sosiaalityöntekijä Taija Ylätalo kiittelee.

Kaikkiin kesän sijaisuuksiin löytyi työntekijä.

– Saimme tosiammattilaiset töihin kesäksi. Aiemmin alkuvuonna sijaistilanne oli haastava, mutta nyt näyttää taas paremmalta, hän arvioi.

 

Muualla Suomessa sijaisten löytyminen ei ole ollut yhtä mutkatonta.

Tampereen lastensuojelussa kaikki kynnelle kykenevät joutuvat kesällä venymään vakituisten työntekijöiden lomien takia. Johtava sosiaalityöntekijä Ella Mäntylä arvioi yhdeksi syyksi rekrytoinnin vaikeuteen sen, että lastensuojelu on melko raskasta ja vaativaa, ja sosiaalityöntekijöille on tarjolla paljon työvaihtoehtoja.

– Asiakkaat antavat kielteistä palautetta siitä, että samoja asioita joutuu kertomaan toistuvasti, koska työntekijät vaihtuvat usein. Meillä on päivittäistä se, että työtehtäviä pitää arvioida sen mukaan, mikä on tärkeintä tehdä tänään ja mitä voi siirtää myöhemmin katsottavaksi, Mäntylä kertoo.

– Joka vuosi Tampereella valmistuu kuutisenkymmentä sosiaalityöntekijää, mutta viranhauissa ei välttämättä ole yhtään hakijaa. Tosin myös kriteerit siitä, kuka voi esimerkiksi sijaistaa sosiaalityöntekijää, ovat tänä päivänä hyvin tiukat, hän jatkaa.

 

Tiukkojen kelpoisuusehtojen vaikutuksen kesäsijaisten saamiseen nostaa esiin myös Turun perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen.

– Sosiaalityöntekijöistä on valtakunnallisestikin kohtuullisen kova kysyntä. Kun sijaisuuskriteerit kiristyivät uuden kelpoisuusasetuksen myötä, sijaisten saanti on ollut kiven alla, hän sanoo.

Sijaispulasta huolimatta Turun lastensuojelu on saatu toimimaan kesän ajan normaalisti. Mäntymäen perhetukikeskuksen vastaanottokodissa yksi osasto kuitenkin suljetaan noin kuukaudeksi, koska tilastojen perusteella sille on kesäisin vähemmän tarvetta. HäSa, STT