Kanta-Häme

Lastensuojelussa yhä parannettavaa

Lastensuojeluun liittyviä määräaikoja ei pystytä täysin noudattamaan Kanta-Hämeessä. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä saa aluehallintovirastolta huomautuksen määräaikojen ylitysten takia.

Muita huomautuksia maakuntaan ei tullut, mutta Hausjärven ja Lopen kunnat saivat kehotuksen kiinnittää huomiota tilanteeseen. Janakkalan kunta sai puolestaan ohjauskirjeen.

– Huomautus ja huomion kiinnittäminen ovat valvontapäätöksiä. Huomion kiinnittäminen tarkoittaa, että lain asettamat määräajat eivät ole täysin toteutuneet, mutta määrällisesti tapauksia ei ole ollut niin paljon, että huomautus olisi tarpeen, sanoo sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Marja-Leena Stenroos Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Ohjauskirje puolestaan on vielä lievempi asia kuin huomion kiinnittäminen. Stenroosin mukaan aluehallintovirasto lähettää ohjauskirjeen silloin, kun määräajan ylitykset ovat vähäisiä.

– Ylityksille voi tällöin olla hyväksyttäviäkin selityksiä, kuten se, ettei asiakasta tavoiteta.

Vaikka Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä sai huomautuksen, ongelmia ei ole niinkään Forssassa, vaan esimerkiksi Jokioisissa ja Humppilassa.

– Tosin pienessä kunnassa prosentuaalinen ylitys tulee helposti, kun tapauksia on kaiken kaikkiaan vähän, Stenroos huomauttaa.

Hämeenlinnaa ja Hattulaa ei mainita lainkaan avin tiedotteessa.

– Hämeenlinnassa on kyllä jonkin verran ylityksiä varsinkin lastensuojelutarpeen selvityksissä, mutta prosentuaalisesti määrä on kuitenkin pieni.

Huomautuksen saivat Forssan seudun lisäksi Heinola, Järvenpää, Kirkkonummi ja Kotka.

Määräaikoja on nyt selvitetty ensimmäisen kerran valtakunnallisesti. Lastensuojelulain mukaan kuntien tulee käsitellä lastensuojeluilmoitukset seitsemän arkipäivän kuluessa ja tarveselvitykset kolmen kuukauden kuluessa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic