Kanta-Häme

Lastensuojeluun tulossa pieni lisäpotti

Kunnat ovat saamassa hieman lisää rahaa lastensuojelun järjestämiseen. Kyse on lastensuojelulain uudistuksesta, jonka mukaan lastensuojelun avohuollossa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden tulee tavata lapsiasiakkaitaan enemmän kuin nykyisin on tapana.

– Ensi vuoden budjettiin on tulossa pieni lisäys lainsäädännön muutoksen vuoksi. Myönnän, että 4,6 miljoonaa on toki kovin pieni summa, peruspalveluministeri Susanna Huovinen(sd.) sanoo.

Hänen mukaansa vaativa lastensuojelu pitäisi ylipäänsä järjestää nykyistä isompana kokonaisuutena, jolla on kuntia enemmän resursseja laadukkaaseen työhön.

– Siellä on havaittu selkeitä puutteita ja työntekijöillä on käytettävissään äärettömän vähän aikaa lasten kanssa työskentelyyn, Huovinen sanoo.

Hallitus ei halunnut kuitenkaan jäädä odottelemaan sote-uudistusta, johon lastensuojelun tulevaisuuskin kytkeytyy. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltiin lakimuutos, joka pakottaa kunnat muuttamaan käytäntöjä jo ensi vuonna.

Karsintaa paperitöihin

Hallituksen tarkoitukseen varaama 4,6 miljoonan lisäpotti ei kuitenkaan riitä merkittävään sosiaalityöntekijöiden lisäämiseen Suomen kunnissa. Huovinen myöntääkin, että kuntien on pohdittava lastensuojeluun uudenlaista työnjakoa.

– Toivon, että kunnissa mietittäisiin, miten lastensuojelussa työskentelevien työtaakkaa voidaan helpottaa, jotta lasten kanssa työskentelyyn jäisi enemmän aikaa.

Huovinen viittaa moniin paperitöihin, jotka kuormittavat myös lastensuojelussa työskenteleviä sosiaalityöntekijöitä. Hänen mukaansa näistä tehtävistä voi löytyä keventämisen tai karsimisen varaa myös hallituksen normitalkoissa.

– Ihan mahdottomia siirtoja ja kevennyksiä ei tietysti voida tehdä, koska siinä tulevat yksilönsuoja-asiat helposti vastaan, Huovinen pohtii.

Hän haluaisi myös parantaa lastensuojelutyön yleistä imagoa, jotta sosiaalityöntekijät suuntautuisivat alalle nykyistä helpommin.

– Mielikuva sadan perheen kanssa työskentelystä ei varmasti innosta alan opiskelijoita tai muissa tehtävissä työskenteleviä, Huovinen pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

29.1.2020