Kanta-Häme

Lastentalon oppilaat palaavat syksyllä remontin keskelle – Rakennuksen lattiat uusitaan vuoden aikana

Ojoisten alakoululaiset palaavat ensi syksynä Lastentaloon siitäkin huolimatta, ettei lattiaremontti ole valmis.
Ojoisten Lastentalo on hallinnollisesti osa Seminaarin koulua.

Seminaarin koulussa vuoden väistössä olleet Ojoisten Lastentalon oppilaat palaavat opinahjoonsa syksyllä. Samaan aikaan Lastentalossa jatkuu kiistelty lattiaremontti. Hämeenlinnan kaupungin rakennustekninen asiantuntijan Mika Metsäalhon mukaan remontti venyy kesään 2020.

Väistöön lähdettäessä sisäilmaoireiden arveltiin johtuvan siitä, että maanvaraisten betonilaattojen liiallinen kosteus vaurioitti mattomateriaalia.

Asia ei kuitenkaan Metsäalhon mukaan ole niin yksiselitteinen.

– Rakennuksessa on edelleen kosteita lattia-alueita, mutta ei voida sanoa, että kyseessä olisi pelkästään kosteudesta johtuva ongelma. Näyttää siltä, että alkuperäisen mattomateriaalin päästöluokitukset eivät alun perinkään täyttyneet, hän kertoo.

Metsäalhon mukaan maton ja liiman välillä tapahtui kemiallinen reaktio, johon osaltaan vaikutti myös betonilaatan kosteus.

– Tiedän, että urakoitsija keskustelee alkuperäisen mattomateriaalin toimittajan kanssa materiaalivirheen olemassaolosta, Metsäalho kertoo.

Kaikki lattiat uusiksi

Urakoitsijan eli Hämeenlinnan Saneeraus- ja Rakennuspalvelu oy:n konsultti on yhdessä kaupungin konsultin kanssa päätynyt uusimaan kaikki rakennuksen lattiat.

– Kostean tilojen lattioista ei ole vielä virallista päätöstä, mutta toivottavasti maanantain palaverin jälkeen tämäkin on kunnossa ja ne korjataan samassa yhteydessä.

Kysymys remontin maksajasta on Hämeenlinnan kaupungin ja urakoitsijan välillä selvä. Hämeenlinnan kaupungille laskua lattiaremontista ei lähetetä.

– Siitä ei enää kiistellä. En osaa sanoa, mikä on urakoitsijan ja materiaalitoimittajan välinen tilanne, mutta meidän ja urakoitsijan välillä asia on selkeä. Kyseessä on KVR-hanke eli kokonaisvastuurakentaminen, jolloin urakoitsijalle kuului myös suunnittelu ja materiaalivalinnat.

Ratkaisuun päädyttiin kevään aikana, kun kummankin osapuolten konsultit tekivät yhteistyössä lisätutkimuksia rakennuksessa ja syy ongelmiin selvisi.

Ei enää liimattavaa mattoa

Uusi lattiamateriaali on paksua vinyylimattoa, joka pysyy paikallaan ilman liimaa. Laatan ja maton väliin tulee tasoitekerros.

Tällä hetkellä rakennuksesta on uusittu koululuokkien eli 1- ja 2-luokkien lattiat. Remontti jatkuu esikoululaisten tiloihin ja sieltä edelleen päiväkodin puolelle. Metsäalhon arvion mukaan ensi kesänä vuorossa olisi viimeinen remonttialue eli päiväkodin ja koulun välikäytävä.

Lattioiden kuivaaminen ja tuulettaminen vie useita viikkoja. Kuivumisen varmistamisen lisäksi erityisen tärkeää on, että matosta ja liimasta irronnut, kemiallisen reaktion lopputuote saadaan laatasta pois. Haihtumista kiihdytetään lämpöpumppauksella.

Urakoitsijan konsultti tekee jatkuvia seurantamittauksia ja antaa pinnoitusluvan kun haihtuminen ja kuivuminen ovat riittäviä.

– Minulla on sellainen näkemys ja usko, että näillä eväillä ongelma pitäisi saada hallintaan. HÄSA.

Lue myös: Seminaarin koulun peruskorjaus viivästyy – Ensin pitää päästä yhteisymmärrykseen korjauskustannuksista (12.6.2019)

Tästä on kyse

Ojoisten Lastentalo valmistui vuonna 2013.

Rakennuksen käyttäjillä esiintyi sisäilmaoireita, joiden arveltiin johtuvan lattian pintamateriaalista ja betonilaattojen kosteudesta.

Lattiapintojen korjaussuunnitelma valmistui viime syyskuussa.

Kaupunki ja Hämeenlinnan saneeraus- ja rakennuspalvelut oy keskustelivat lattiaremontista alkusyksyn lakimiesten välityksellä.

Lastentalon koululaiset olivat viime lukukauden väistössä Seminaarin koulussa.

Kun Seminaarin koulun D-rakennuksessa ilmeni sisäilmaongelmia, väistössä olevat Lastenkodin oppilaat joutuivat evakkoon Seminaarin muihin tiloihin.

Otsikkoa muokattu 13.6.2019 klo 20.40. Korjattu otsikossa ollut kirjoitusvirhe.

Päivän lehti

18.1.2020