fbpx
Kanta-Häme

Lastentalossa on jo elämää

Palvelusetelin arvoa leikataan niin, että yksityiset palveluntarjoajat saavat jatkossa kaupungilta korvausta noin 500 euroa vähemmän vuodessa lasta kohden. Arkistokuva: Markku Tanni

– Ainakin täällä on riittävästi tilaa ja lattioissa kivasti väriä, vielä ei olla ehditty paljon tutustua, mutta hienolta näyttää!

Näin kommentoivat upouutta Ojoisten Lastentaloa pian esikoulun aloittavat Oskari ja Eemeli Wilén.

Kaksospojat pääsivät maanantaina ensimmäisten joukossa tutustumaan Lastentaloon, joka täyttyy tämän viikon aikana lopuistakin Kettumäentien ja Koirapolun päiväkotien lapsista.

Yhteensä Lastentaloon muuttaa viisi varhaiskasvatus- ja kaksi esiopetusryhmää sekä neuvola.

Lopullisesti talo täyttyy 12. elokuuta, kun koulut alkavat. Lastentaloon tulee kaksi Seminaarin koulun ykkös- ja kaksi kakkosluokkaa sekä iltapäiväkerho.

Iso investointi

Lastentalo on Hämeenlinnan kaupungin suurin investointi tänä vuonna. Uutuus maksaa yli kuusi miljoonaa.

Avarissa tiloissa on käytetty raikkaita värejä ja paljon lasia, mutta esimerkiksi lattia on pehmeä ja vaimentaa ääntä.

– Olemme näistä tiloista erittäin otettuja! Toki täällä vielä kulkee remonttimiehiä ja paljon on vielä pientä viimeisteltävää, mutta kaikki vaikuttaa hyvältä, kertoo varhaiskasvatuskeskuksen johtaja Pirjo Lehtonen.

Hän on ihastellut etenkin talon ilmanvaihtoa, joka on kesähelteelläkin pysynyt mukavan vilpoisana.

Uudisrakennusosa yhdistyy saumattomasti Ojoisten koulun vanhaan puoleen, jossa sijaitsevat liikuntasali, ruokala ja keittiö. Kaikki muu on purettu uudisosan tieltä.

Luokaton alkuopetus

Uutta Lastentalon toiminnassa on se, että etenkin esikoulu ja koulu tekevät saumatonta yhteistyötä.

Kaksi eskariryhmää ja neljä koululuokkaa sijaitsevat samassa siivessä vierekkäin. Niinpä opetusta on mahdollista jatkossa joustavasti yhdistellä.

– Tarkoitus on sotkea ryhmiä niin, että opettaja ja lastentarhanopettaja voivat jakaa vastuuta tarpeen mukaan, Lehtonen sanoo.

Tavoitteena on sulauttaa esikoulu ja alakoulun alimmat luokat yhdeksi luokattomaksi kokonaisuudeksi siten, että putken voi käydä läpi luontevasti 2–4 vuodessa.

Yhteiset pihat

Muutenkin talossa tehdään paljon yhteistyötä yli organisaatiorajojen.

Päiväkodin ja koulun väki tutustuvat toisiinsa muun muassa ruokailujen ja välituntien yhteydessä. Vanhimmat lapset käyvät samassa ruokasalissa kuin koululaisetkin.

– Ylipäätään koko talo on kaikkien käytettävissä, emme halua liikaa lokeroida eri toimijoita. Siitä kertoo sekin, että koko talon henkilökunnalla on yhteinen taukotila, Lehtonen kertoo.

Myös molemmat piha-alueet ovat kaikkien käytettävissä, vaikka ne onkin kalustettu eri-ikäisten tarpeisiin. Lisäksi alueella on aidattu tekonurmikenttä, joka on iltaisin myös lähialueen asukkaiden vapaassa käytössä.

– Toivomme että mahdollisimman moni ottaa sen omakseen, Lehtonen sanoo. (HäSa)

Menot