fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Lauantai-iltana rantareitillä tanssitaan ja kuunnellaan musiikkia juhlavalaistuksessa – Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto täyttää 20 vuotta

Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan 20 vuotta sitten.
Hämeenlinnan linnanpuisto, Kaupunginpuisto ja Aulanko rantareitteineen kuuluvat Suomen ensimmäiseen kansalliseen kaupunkipuistoon. Kuva: Miika Kangasniemi
Hämeenlinnan linnanpuisto, Kaupunginpuisto ja Aulanko rantareitteineen kuuluvat Suomen ensimmäiseen kansalliseen kaupunkipuistoon. Kuva: Miika Kangasniemi

Suomen ensimmäinen ja maailman toinen kansallinen kaupunkipuisto Hämeenlinnassa täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Juhlavuosi näkyy rantareitillä tulevana lauantai-iltana. 30. lokakuuta klo 15–21 Linnanpuistosta ja Kaupunginpuistosta löytyy kolme juhlavalaistua ja soivaa paikkaa.

Kaupunginpuiston Uimahuoneella, joka sijaitsee rannassa kivilaiturin vieressä, voi pysähtyä lauantaitansseihin dj:n soittaman musiikin tahdissa.

Linnanpuiston leikkikentän ja Kaupunginpuiston Puistokomitean paviljongilla on puolestaan tarjolla juhlavan valaistuksen lisäksi paikan inspiroimaa musiikkia.

Kaupunginpuiston rannassa kivilaiturin kupeessa oleva siro maja toimi aikanaan laivamatkustajien suojana. Kaupunki kutsuu paikkaa Uimahuoneeksi, ja se on yksi lauantain tapahtumapaikoista. Kuva: Markku Tanni
Kaupunginpuiston rannassa kivilaiturin kupeessa oleva siro maja toimi aikanaan laivamatkustajien suojana. Kaupunki kutsuu paikkaa Uimahuoneeksi, ja se on yksi lauantain tapahtumapaikoista. Kuva: Markku Tanni

Ville Aalto purki muistonsa Ultramariinin biisiin

Paviljongilla soi Ultramariinin kappale Kaupunginpuisto.

Tekstin kirjoittanut Ville Aalto kertoo Kaupunginpuiston olleen hänen ystäväpiirilleen tärkeä paikka.

– Se johtui tietenkin Ämyrock-festivaalista, mutta puisto edusti meille myös jonkinlaista pysyvyttä kaupungissa, joka tuntui muuttuvan koko ajan vieraammaksi ja josta tunsimme, ettei sitä kehitetty meitä ajatellen.

– Kaupunginpuisto-kappaleessa palataan ystävyys- ja rakkaussuhteiden alkulähteelle, aikaan jolloin vanhaa Metsäliiton savupiippua ei vielä ollut kaadettu, ja tunsimme niin toisemme kuin myös sen ympäristön, jossa asuimme, Aalto jatkaa.

Kuumailmapallon yllättivät Hopo Kuuselan perheen

Linnanpuistossa kuultava kappale on hämeenlinnalaisen Heikki “Hopo” Kuuselan K.i.M-yhtyeelleen kirjoittama Kuumailmapalloja. Se sai alkunsa takavuosien Kuumaa Huumaa –tapahtumassa.

– Oltiin poikani kanssa Linnanpuistossa katsomassa pallojen valmistautumista lentotehtäviin, kun meille hiukan yllättäen palloja alkoi nousta ympäriltämme kohahdusten kera. Nelivuotias hiukan pelästyikin mekkalaa ja vaikuttavaa näkyä, Kuusela muistelee.

Tapahtumapaikoille saavutaan lauantaina ulkoillen rantareittiä pitkin, sillä Kaupunginpuiston valaisemattomat parkkipaikat on turvallisuussyistä suljettu tapahtuman ajaksi. Lähimmät pysäköintipaikat löytyvät Hämeen linnan ympäristöstä.

Aulanko aloitti puistomatkailun

Kansallisen kaupunkipuiston perustana toimi Hämeenlinnan vahva puistohistoria.

Varhaisimmat varsinaiset puistot perustettiin Hämeenlinnaan jo 1800-luvun alkupuolella, mutta eräänlainen puistosuunnitelma linnan ja kaupungin välille sisältyi jo linnoitustoimen päällikkö A. Arbinin asemakaavaan vuodelta 1777.

Kuvernööri Otto Rehbinder viitoitti tietä 1840-luvulta lähtien, jolloin Kaupunginpuisto eli Parkki syntyi kaikkien hämeenlinnalaisten yhteiseksi maisemapuistoksi.

Myös eversti Hugo Standertskjöldin Karlberg eli Aulanko sai suuren suosion ja aloitti matkailun Hämeenlinnan puistoihin 1800-luvun lopussa.

– Tänä päivänä Hämeenlinnan kansallisessa kaupunkipuistossa kohtaavat vuosisatoja vanha arvokkuus ja moderni rakentaminen sekä ekosysteemin kasvu ja luontainen kehitys – ikuinen muutos, viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen toteaa.

Kansallinen kaupunkipuisto

Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto perustettiin ympäristöministeriön päätöksellä vuonna 2001 vuosi sen jälkeen, kun uusi maankäyttö- ja rakennuslaki oli tullut voimaan.

Vastaavia puistoja on syntynyt tämän jälkeen 10 muuhun kaupunkiin: Forssaan, Hankoon, Heinolaan, Kouvolaan, Kotkaan, Kuopioon, Poriin, Porvooseen, Savonlinnaan, Turkuun.

Lisäksi monessa kaupungissa selvitetään parhaillaan mahdollisuuksia kaupunkipuiston perustamiseksi.

Hakemuksen tekee kaupunki ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

Kansalliset kaupunkipuistot toimivat verkostona tiiviissä yhteistyössä kohti yhdessä asetettuja tavoitteita.

Menot