fbpx
Kanta-Häme

Lauantain aamuyö on otollisin aika perseidien meteoriparven ihailuun – Havainnointiin ei tarvita erityisiä apuvälineitä

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi ja vähäpilvisempi taivas on.
Perseidien meteoriparven tähdenlennot ovat jokavuotinen ilmiö, joka toistuu aina suunnilleen samoihin aikoihin.
Perseidien meteoriparven tähdenlennot ovat jokavuotinen ilmiö, joka toistuu aina suunnilleen samoihin aikoihin. Kuva: Stock Photo

Perseidien meteoriparvi pyyhkii halki taivaan tällä viikolla, joten tähdenlentoja voi jälleen havainnoida runsain määrin. Otollisinta aikaa tähdenlentojen havainnointiin ovat loppuviikon yöt, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessa.

Erityisen hedelmällistä bongailuaikaa on lauantain aamuyö, jolloin on meteoriparven aktiivisin vaihe. Perjantaina täysikuu voi Ursan mukaan haitata havainnointia, mutta silloinkin kirkkaimmat tähdenlennot todennäköisesti näkyvät.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi ja vähäpilvisempi taivas on. Pohjoisen Suomen öiden valoisuudesta johtuen tähdenlentoja näkyy käytännössä kuitenkin vain Oulun eteläpuolella.

– Havainnointiin ei tarvita erityisiä apuvälineitä, mutta jos tähdenlentoja katselee selällään, makuualusta voi Uran mukaan olla hyvä hankinta.

– Mitä pidempään taivasta tarkkailee, sitä useampia tähdenlentoja ennättää nähdä, Ursa opastaa.

Vaikka aktiivisin vaihe ajoittuukin elokuulle, parveen kuuluvia tähdenlentoja on Ursan mukaan voinut havaita jo heinäkuusta lähtien.

Perseidien tähdenlentoja on myös mahdollista nähdä harvakseltaan vielä muutaman viikon ajan aktiivisimman vaiheen päätyttyä.

Perseidien meteoriparven tähdenlennot ovat jokavuotinen ilmiö, joka toistuu aina suunnilleen samoihin aikoihin.

Ursa kertoo, että vastaavat säännölliset meteoriparvet johtuvat komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri.

Jos maapallon rata sattuu kulkemaan tällaisen pölyvanan läheltä, osa tästä materiaalista päätyy vuorovaikutukseen Maan kanssa. Maapallon ilmakehässä kuumeneva ja hehkua komeettapöly aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Satunnaisia tähdenlentoja, jotka eivät kuulu mihinkään parveen, voi nähdä minä tahansa yönä.

Asiasanat

Menot