Kanta-Häme

Lauantaina kantaesityksensä saava Kaksi puuta -musiikkikomedia on jäärien rakkaustarina

Muusikko Juha Tapio on kertonut haastattelussa, että hänen kappaleensa Kaksi puuta kertoo itse asiassa hänen jaloistaan.

Mitä siis tässä valossa pitäisi ajatella Hämeenlinnan Uudessa kesäteatterissa lauantaina ensi-iltansa saavasta, Kaksi puuta -nimisestä musiikkikomediasta, joka perustuu Juha Tapion musiikkiin?

– Tarinassa on kaksi keski-ikäistä jäärää, joilla on takanaan pitkät parisuhteet ja jotka taistelevat koko näytelmän ajan, milloin he uskaltavat pussata toisiaan, nauraa ohjaaja Otto Kanerva, joka myös näyttelee toista ”jäärää”.

Kanervan mukaan näytelmän puut ovat seisseet erillään ja samalla oppineet kestämään kaikenlaisia säitä.

Jalkatutkielman sijasta pääkäsikirjoittaja Osku Valve ja toinen käsikirjoittaja eli Kanerva itse ovat siis luoneet suorastaan puhdasverisen romanttisen tarinan.

 

Kuusi näyttelijää ja Antti Vauramon johtama live-orkesteri esittävät hieman reilussa kahdessa tunnissa näillä näkymin kuusitoista Juha Tapion kappaletta. Romanttinen juoni on nivottu niiden varaan.

Tarinassa taiteilijanainen (Ria Kataja) muuttaa Helsingin keskustasta Hämeeseen ja päätyy ärsyyntymään ja tuntemaan tahtomattaan vetoa paikalliseen mieheen (Kanerva).

Soppaa sotkevat Mikko Töyssyn ja Hanna Vahtikarin esittämä subrettipari sekä Amor (Veera Tapanainen), joka saa jähmeässä Hämeessä tehdä tosissaan töitä, että nuolet lentävät edes oikeaan suuntaan.

Myös kaikkialle ehtivä Miikka J. Anttila nähdään Kahden puun vahvuudessa.

Joukko pääsi Kaupunginpuiston lavalle vasta viime viikolla, sillä katoksen rakennustyöt ovat olleet kesken. Nyt katos on paikoillaan ja teatterilla uusi ilme.

 

Näyttelijöillä on jo viikkoja soinut päässään taukoamaton Juha Tapio -jukeboksi, parhaimmillaan viiden äänen stemmoissa.

– Kun aamulla herää – tai jos herää keskellä yötä – se alkaa. Tauolla joku hyräilee aina. Kappaleet soivat nonstoppina, kuvailee helsinkiläinen näyttelijä Hanna Vahtikari, joka esiintyy Hämeenlinnan Uudessa kesäteatterissa ensimmäistä kertaa.

Vahtikari on aiemmin tutustunut Juha Tapion musiikkiin tämän keikalla, mutta kappaleiden laulaminen itse on syventänyt niiden sanomaa.

– Tekstit ovat tosi syviä, hienoja. Niissä vetoaa vilpittömyys.

– Ne ovat täynnä toivoa, lisää Veera Tapanainen, joka myös nähdään Kaupunginpuiston lavalla ensi kertaa.

 

Hämeenlinnalaissyntyinen Tapanainen valmistui vastikään Tampereen ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta. Otto Kanerva pyysi häntä Kahteen puuhun nähtyään hänen esiintyvän Lahden kaupunginteatterin musikaalissa.

Tamperelaistuneen Tapanaisen perhettä asuu yhä Hämeenlinnassa, ja hän on nauttinut nostalgiasta, kuten vanhan musiikkiopistorakennuksen näkemisestä vuosien tauon jälkeen.

– Tänne on ollut todella hauska palata.

 

Koska ohjaaja Kanerva viettää suuren osan harjoitusajasta näyttämöllä, katsomossa on pari viikkoa istunut tamperelainen näyttelijä-ohjaaja Ola Tuominen tuotantoassistentin eli käytännössä apusilmien vakanssilla.

Käytännössä Tuominen vastaa nyt siitä, ettei kokonaisuus valahda liian pitkäksi. Myös muutama varsinaisen ohjaajan ”darling” on saatettu tiimellyksessä poistaa.

Tuominen on viimeksi nähty näyttämöllä Tampereen Työväen Teatterin Viulunsoittaja katolla -musikaalin pääroolissa. Ensi vuonna hän keskittyy ohjaamiseen.

Hämeenlinnalaiselle kesäteatteriyleisölle hän on tuttu vuosientakaisesta roolistaan hevosena näytelmässä Mies, joka ei osannut sanoa ei. HÄSA

Suomeksi: subrettipari eli rakkauskomedian, operetin tai oopperan pääparin rinnakkaispari.

Menot