Kanta-Häme

Laulu löi leiville VOP:issa

Hämeenlinnalaisia laulattaa kovasti. Vanajaveden opistossa (VOP) alkoi kymmenen vuotta sitten ainutlaatuinen aikuisille tarkoitettu musiikin opiskelu, ja kurssit täyttyvät edelleen viimeistä sijaa myöten.

– Laulu valikoitui pääaineeksi, koska itse olen laulunopettaja, kertaa pilottikurssit ideoinut musiikin suunnittelijaopettaja Hanna Vainionpää.

Valinta on vuosien mittaan osoittautunut oikeaksi. Kurssi-idea on jo leviämässä muihinkin kansalaisopistoihin.

– Hämeenlinnassa on hämmästyttävän paljon kuoroja. Lahjakkaita laulajia ja halukkuutta laulun opiskeluun tuntuu riittävän, hän sanoo.

MUPO-opiskelu (musiikin perusopetus aikuisille) perustuu Opetushallituksen musiikin yleisen oppimäärän opetussuunnitelmaan.

Aikuiset suorittavat samoja teoriakursseja ja musisointiharjoituksia kuin musiikkioppilaitoksissa opiskelevat lapset. Pääpaino on kuitenkin yksinlaulussa, musiikkiteatterissa sekä kuoro- ja yhtyelaulussa.

– Se on kiitollinen tapa oppia esiintymistä, ja juuri esiintymisvarmuutta monet opiskelijoista tulevat hakemaan, sanoo Hanna Vainionpää.

Kymmenessä vuodessa Mupo-kursseilla on opiskellut nelisenkymmentä aikuisopiskelijaa. Osa heistä jatkaa syventävissä opinnoissa, jotka alkoivat toissa syksynä.

Muut ovat jatkaneet musiikkiharrastustaan Hämeenlinnan seudun kymmenissä kuoroissa, omissa lauluyhtyeissään ja bändeissään sekä työssään esimerkiksi lasten kerhotoiminnassa.

Kolme opiskelijaa kertoo, mitä aikuisten musiikinopetuksesta jäi käteen. Kannattiko tavoitteelliselle laulunopiskelulle uhrata pari kolme vuotta elämästään?

Harri Hannelin, Mupo-opiskelija 2004–2007

– Opinnoista jäi jäljelle aktiivinen musiikin harrastus. Minulla oli kymmenen vuoden tauko musiikin harrastamisessa, mutta opintojen jälkeen tuli taas koottua yhtyeitä ja aloitettua soittoharrastus uudelleen.

– Ensin soitin akustisessa swingbändissä, sitten kuusi vuotta aikuisten rokkibändissä. Tällä hetkellä olen mukana kolmen miehen haitari-ukulelebändissä.

– Ai kannattiko? Totta kai, mutta oli tavoitteellinen musiikin opiskelu kyllä rankkaakin. Eipä niinä vuosina juuri ollut aikaa muille harrastuksille.

Ilona Seppänen, Mupo-opiskelija 2010–2013

– Tulin kurssille, koska olin harrastanut soittoa lapsesta asti, mutta en ollut ikinä suorittanut tutkintoja. On hienoa, että tämän ikäisellä on vielä mahdollisuus sellaiseen.

– Jatkoin perustutkinnon jälkeen syventävällä kurssilla kun tuntui, että tätä täytyy saada lisää. Ehkä ensi keväänä voisin suorittaa laulun D-tutkinnon, jos kaikki käy hyvin.

– Ilman muuta opintoihin uhrattu aika kannatti. Se on antanut lisää syvyyttä esimerkiksi kuorolaulun harrastukseen.

Jaana Lamberg, Mupo-opiskelija 2014 alusta

– Odotan, että saisin lisää esiintymisvarmuutta, ja sitä on kyllä tullut jo tämän ensimmäisen vuoden aikana. Myös laulutekniikka on parantunut ja ääni kantaa.

– Laulan muun muassa Vanajaveden pelimannien solistina, ja huomaan jo nyt, että lavalle meneminen on helpompaa kuin ennen.

– Onhan tämä välillä rankkaa. Harjoituksia on monena iltana ja usein viikonloppunakin, ja kotiläksytkin pitäisi tehdä. Mutta harjoittelemisesta on kieltämättä hyötyä! (HäSa)