Kanta-Häme

Laulujuhlilla soi Suomi

Äitienpäiväviikonloppuna 12.–14.5. koko Hämeenlinna soi. Konsertteja on luvassa kauppakeskuksissa, kirkoissa, puistoissa, torilla, jäähallissa ja ravintoloissa.

Kaupungin täyttää lähes 3 000 laulajaa ja soittajaa, jotka saapuvat Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton (Sulasolin) laulujuhlille Hämeenlinnaan.

– Teemana on Suomi soi. Suomen juhlavuoden kunniaksi ohjelmassa on teoksia suomalaisilta säveltäjiltä 1800-luvulta 2000-luvulle. Sisältö on suomalaisempaa kuin ehkä koskaan ennen, tapahtuman projektipäällikkö Aino Herranen ja taiteellinen johtaja Anneli Julén kertovat.

Herrasen mielestä Suomi 100 -teema ”yhdessä” toteutuu kuorojuhlilla mainiolla tavalla. Heti avajaiset 12.5. aloitetaan yleisön yhteislaulatuksella. Pääjuhlassa 14.5. kaikki 120 kuoroa eri puolilta Suomea esiintyvät yhdessä. Mukana on laulajia pienistä lapsikuorolaisista seniorikuorolaisiin.

– Pääkonserteissa esiintyvät Suomen huippukuorot ja lauluyhtyeet. Hekin ovat yhteisnumeroissa muiden mukana rivissä. Se on harrastajille innostavaa, Julén sanoo.

Tapahtumaviikonlopun aikana Hämeenlinnassa kuullaan muun muassa Ylioppilaskunnan Laulajia, lauluyhtye Rajatonta sekä lauluyhtye Lumen Valoa.

Kaikkina päivinä on konserttisalitilaisuuksien lisäksi tarjolla runsaasti ilmaistapahtumia kuten piknik-konsertteja, kauppakeskusesiintymisiä sekä kahvilakonsertteja. Projektipäällikkö Aino Herranen nostaisi esiin ainakin seuraavat tärpit:

1. Perjantain avajaiskonsertissa torilla yleisökin saa laulaa mukana. Kuorot esittävät ainakin hämeenlinnalaisten Jean Sibeliuksen, Tauno Marttisen ja Irwin Goodmanin tuotantoa.

Illalla lähes 30 kuoroa jalkautuu ympäri Hämeenlinnan ravintoloita Kuorot kuutamolla -tapahtumassa.

2. Lauantai on perhepäivä. Ilmaiskonsertteja pääsee kuuntelemaan esimerkiksi Arxantai-tapahtumassa Liikennepustossa, piknik-konsertissa Linnanpuistossa sekä nuorisokuorojen yhteiskonsertissa Verkatehtaan Lasipihalla.

3. Sunnuntaiaamu alkaa televisioitavalla juhlajumalanpalveluksella Hämeenlinnan torilla. Iltapäivällä torille kokoontuu 2 800 laulajan juhlakulkue, joka matkaa jäähallille Laulujuhlien pääjuhlaan.

Sulasolin Hämeen piirin 14 kuoroa vastaavat käytännön järjestelyistä. Kaikilla kädet täynnä työtä liikenteenohjaamisessa, opastuksessa, tapahtumapaikkojen valmistelemisessa ja koulumajoituksen vartioinnissa.

– Lauletaan yhteisnumeroissa, jos ehditään. Enimmäkseen ahkeroidaan talkoissa, kuoronjohtaja Anneli Julén sanoo.

Vaikka Hämeenlinna on vahva kuorokaupunki, Laulujuhlilla eivät suinkaan ole mukana kaikki tunnetut hämeenlinnalaiskuorot. Itse asiassa kantakaupungin alueelta Sulasoliin kuuluu vain kolme kuoroa: Hämeenlinnan Mieskuoro, Hämeenlinnan naiskuoro Laulu-Siukut sekä Mieskuoron seniorit.

– Tapahtuma on kyllä avoin kaikille, tämä ei ole mikään jäsentenvälinen tapaaminen, Hämeenlinnan Mieskuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth ja kuoronjohtaja Anneli Julén korostavat. HÄSA

www.laulujuhlat.fi

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic