Kanta-Häme

Launosten joulupolulta voi kurkistaa sadan vuoden taakse

Yleensä niitä saa ihailla vain kaukaa.

Ikkunasta voi nähdä vilauksen kaakeliuunista ja lautalattiasta. Viime vuosisadan alun talovanhukset näyttävät kutsuvilta. Moni ei ole päässyt sisälle asti.

Siihen on mahdollisuus lauantaina Lopella, kun Launosten kylän talovanhusten ovet ovat auki vierailijoille.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Launosten joulupolku -tapahtuma antaa paikallisille ja kauempaakin tuleville mahdollisuuden vierailla yli satavuotiaissa taloissa ilmaiseksi.

Majatalon ikkunasta hohkaa kynttilänvalo. Ulko-ovi on auki, ja kyltti portinpielessä kutsuu kahville.

Launosten kylänraitilta löytyy vierekkäin 1960-luvun kerrostalo ja viime vuosisadan alun puu- ja tiilitaloja. Alueella on myös kaksi kartanoaluetta.

Talot ovat täynnä tarinoita. Esimerkiksi noin vuonna 1912 rakennettu majatalo on nykyään yksityiskoti, ja aiemmin siellä on ollut kauppoja, puusepänverstas ja sähköliike.

Launosten joulupolun järjestämisessä on mukana yli parikymmentä yhdistysaktiivia ja kyläläistä, joista suuri osa on vanhojen talojen omistajia.

Majatalon Emmi Virtanen sai idean, kun hän kuuli Loviisan Wanhat talot -tapahtumasta kesällä Launosten kesäasukkailta. Launosista löytyy useita hyvin pidettyjä talovanhuksia, joten idea sopi hyvin myös loppilaiseen kylään.

Joulupolulle saatiin kasaan yhdeksän kohdetta. Kaikki paitsi vuonna 1907 rakennettu Työväentalo ovat nykyään yksityiskoteja.

Monessa remontissa on haluttu säilyttää talon ajan henki. Majatalo perinnekorjattiin seitsemässä vuodessa lähes purkukunnosta asuinkelpoiseksi vanhoilla menetelmillä seinien pinkopahveista ja paperitapeteista alkaen.

Joulupolku kulkee kylän ympäri. Metsäpolkuja ja peltojen viertä kulkeva reitti kuljetaan kävellen.

Launosten vanhan rautatieaseman edessä kohoaa lumen peittämä vanha asemalaiturin koroke. 1950-luvulle asti kapeat raiteet veivät riihimäkeläisiä uimaan Lopen Kesijärvelle.

Juhannuksena Riihimäeltä Launosten vanhalle asemalle perheineen muuttanut Sari Seesteelä tutustui naapureihinsa joulupolun suunnittelupalavereissa.

Osa kylän vanhojen talojen omistajista ei tuntenut toisiaan ennen tätä syksyä.

Ennen muuttoa Seesteelä oli käynyt Launosissa viimeksi lähes 30 vuotta sitten. Yli 100-vuotiaaseen taloon muuttamista ei tarvinnut kauan miettiä.

– Meillä kävi satumainen tuuri uuden kodin kanssa.

Muutaman askeleen päästä asemasta on työväentalo, jonka takaa aukeaa maisema peltojen yli Launosten kartanoon.

Pihatiellä vastaan juoksee kaksi paimenkoiraa. Kartanoa ympäröivillä pelloilla hevoset syövät heinää valkoisessa tihkusateessa.

Launosten kartanon päärakennus vuodelta 1878 on yksi vanhimmista joulupolun taloista. Kartano syntyi 1600-luvulla, ja se on ollut saman suvun omistuksessa siitä lähtien.

Nyt kartanoalueen eri rakennuksissa asuu kolme sukupolvea.

– Vanhassa talossa asumisessa on haasteensa. Jos haluaa lisää haasteita, kannattaa ryhtyä yksityisyrittäjäksi. Jos haluaa vielä lisää haasteita, kannattaa hommata hevosia, sanoo Virpi Jouttela.

Hän on asunut perheineen päärakennuksen yläkerrassa kahdeksan vuotta.

Kartanon alueella harrastetaan hevospaimennusta ja lännenratsastusta. Tilalla on 17 hevosta ja noin 50 nautaa. Pihapiiristä löytyy myös muita eläimiä lampaista kaneihin.

Jouttelan mielestä idea joulupolusta on loistava.

– Ei tullut kuuloonkaan, ettemme olisi olleet mukana. Kylällä tapahtuu ihan liian vähän, ja tämä tuo ihmisiä yhteen.

Vanhojen talojen kiertämisestä ovat innostuneet niin parikymppiset kuin vanhemmatkin kyläläiset. Muutama vanhempi asukas on myös lupautunut kertomaan joulupolulla tarinoita Launosten historiasta. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic