Kanta-Häme

Launosten kouluremontti kompastui aikataulukiistaan

Lopen kunnanvaltuusto ei antanut Launosten koulun laajennuksen ja saneerauksen aloittamiseen lupaa maanantaina. Päätöstä joudutaan odottamaan toukokuun puolivälissä pidettävään seuraavaan kokoukseen.

Ennen kuin päätös tehdään, valtuusto odottaa saavansa laskelmat, joiden perusteella punnitaan, kestääkö kunnan talous, jos kunta laajentaa yhtä aikaa sekä Launosten että Läyliäisten kouluja.

Esikoulut tarvitsevat lisätilaa

Lopella esikoululaisten tilantarve näkyy sekä Launosissa että Läyliäisissä, joille molemmille tarvitaan laajennusosa.

Launosten koulun laajennus on tarkoitus rakentaa kahdessa vaiheessa ensin siten, että peruskorjaus ja laajennusosa valmistuisivat vuonna 2015. Kokonaiskustannuksiltaan 4,5 miljoonan euron hanke lykkäisi Läyliäisten koulun laajennuksen aloittamista vuodesta 2016 vuoteen 2017.

Kokoomuksen Antti Mikkola käynnisti Läyliäisten hankkeen puolustamisen. Hän piti mahdollisena toteuttaa molempien koulujen rakentamisen yhtä aikaa, jolloin kustannuksissakin voisi säästää. Mikkola muistutti halvasta korkotasosta. Mikkola päätyi keskustelun aikana esittämään Läyliäisten koulun kustannusten selvittämistä ennen kuin aikataulusta päätetään.

Kunnanjohtaja Karoliina Viitanen piti mahdottomana toteuttaa molemmat rakennushankkeet yhtä aikaa. Kysymys ei ole yksinomaan rahoituksesta vaan myös siitä, ettei kunnan henkilöstö riitä isojen hankkeiden valmisteluun ja läpiviemiseen.

Launosten koulun laajennusta ja saneerausta on valmisteltu jo pitkälle, mutta Läyliäisistä ei ole vielä tiedossa tarvekartoitusta eikä kustannusarviota.

Keskustan Seppo Kuparisen mielestä kahden hankkeen yhtäaikainen toteuttaminen vaarantaa kunnan talouden. Myös Mika Arminen (kesk.) epäili, että jos Läyliäisten koulu halutaan toteuttaa yhtä aikaa Launosten kanssa, suunnittelun viemä aika lykkää myös Launosten toteuttamista.

Päätös kolmen äänestyksen takana

Keskustan Janne Kataja, Jori Hovi, Aimo Alho sekä Asko Niemelä kannattivat Läyliäisten koulun aikataulun pitämistä ennallaan samoin kuin perussuomalaisten Antti Salminen.

Janne Kataja äänestytti esityksellä, että Läyliäisten koulurakentamisen lykkäämislause poistetaan päätöksestä. Jori Hovi taas esitti, että Läyliäisten koulu rakennetaan vuonna 2016.

Janne Katajan esitystä kannatti 31 ja Hovin 4 valtuutettua. Mikkolan esitystä äänesti 25 ja Katajan 10. Mikkolan esitys voitti viimein kunnanhallituksen esityksen eli valtuusto päättää aikataulusta vasta toukokuun 12. päivä. (HäSa)