Kanta-Häme

Lauri Liukkonen tuotti Steen1 Orkestran esikoislevyn.

 

Rikollinen näkee perjantaina päivänvalon. Kyse ei suinkaan ole pitkän kakun päättymisestä, vaan rankasti kantaaottavan helsinkiläisen rapparin ja hämeenlinnalaislähtöisten vaihtoehtorokkareiden Steen1 Orkestran esikoislevystä, jonka tuottajaksi Lauri Liukkonen nousi kitaranvarresta loppumetreillä.
 
Vuosi 2013 on epäilemättä virstanpylväs Aina Comilla toimituskoordinaattorina työskentelevän miehen elämässä. Perjantaina Monsp Recordsin julkaisema levy meni alkuvuodesta masterointiin samana päivänä, kun Liukkonen palautti diplomityönsä tarkistettavaksi yliopistolle.
 
–  Tuottajan rooli lankesi minulle hieman vastahakoisestikin. Levyn loppuunsaattaminen oli insinöörille kova pala purtavaksi, mutta toisaalta pääsin toden teolla hyödyntämään oppimaani. Hommassa tarvittiin tiettyä jämptiyttä, jonka puuttuminen taidemaailmassa on enemmän sääntö kuin poikkeus.
 
Outo  yhdistelmä?
Rokkari ja insinööri saattavat äkkiseltään vaikuttaa oudolta yhdistelmältä, mutta ikänsä kitaraa kepittänyt Liukkonen pyyhkii ennakkoluuloilla ja muilla mielikuvilla ahterinsa.
 
– Insinöörit ja matemaatikot tekevät periaatteessa samoja juttuja kuin muusikot. Niitä ei kuitenkaan pidetä niin coolina, koska ne ovat arkipäivää. Ongelmanratkaisukyky vaatii luovuutta, Liukkonen huomauttaa.
 
Myös rapin ja rockin fuusio on jakanut mielipiteitä ensisinglestä kuvatun Hello Kitty -videon myötä.
 
– Limp Bizkit- ja KMA -vertaukset voi heittää heti roskakoriin. Me vedämme rockia popimmasta kamasta progeen ja bluesista punkiin.
 
– Saattaa kuulostaa helvetin kliseiseltä, mutta 99 prosentin varmuudella uskallan silti väittää, ettei tällaista ole Suomessa ennen tehty. Tarjoan kännit sille, joka tuo vastaavanlaisen levyn minulle.
 
Rikollinen äänitettiin Steen1:n Bad Saunassa Helsingissä ja Liukkosen kotikulmilla Sound Supremessa.
 
– Kemiat pelasivat hyvin yhteen, vaikka näkemyserojakin oli. Stenkka on henkeen ja vereen hc-punkkari ja todellinen taiteilija.
 
Palikoiden  yhdistelyä
Vaikka musiikinteko on taidetta, Liukkonen painottaa sen olevan suurimmaksi osaksi yhteispeliä.
 
–  Jokaisella on omat vahvuutensa ja instrumentit ovat vain työkaluja vision toteuttamiseen.
 
Ylikorostettu taiteellisuus taas saa Liukkosen anturit värisemään, kiukusta.
 
– Kaikenmaailman räkänokat julistavat kiljupäissään olevansa maailman kingejä, kun on keikka tai pari takana. Tosiasiassa vain prosentti on inspiraatiota, loput helvetin kovaa työtä, Liukkonen viittaa yhdysvaltalaisen keksijän Thomas Edisonin legendaariseen lausahdukseen.
 
Liukkonen viittaa kintaallaan myös näennäisrankalle rokkarielämälle.
 
– Kaaos on tietyssä määrissä okei, mutta hallitsemattomuus ei. Jotkut bändit antavat räväkän kuvan itsestään, mutta sisältäpäin homma voi olla organisoitu millintarkasti.
 
– Pääsin kokeilemaan palikoiden yhdistelyä tuottajanominaisuudessa. Usein artisti ei edes huomaa tuottajan merkitystä, joka vie asiat loppuun ja saa tekniset yksityiskohdat onnistumaan.
 
Yhteiskoulusta  Tavastialle
Steen1 Orkestran musiikkivideo Hello Kitty kuvattiin Hämeenlinnan Yhteiskoulun juhlasalissa. Torstaina ympyrä sulkeutuu, kun yhtye nykäisee yksityiskeikan koululaisille. Perjantaina on luvassa levynjulkaisubileet Tavastian rokkiluolan lauteilla.
 
– Olen soittanut junnusta lähtien ja nyt vasta päässyt raapaisemaan pintaa. Biisinteko ja tuotantotyöt kiinnostavat jatkossakin, siinä missä soittaminen.

Päivän lehti

9.4.2020