Kanta-Häme

Laurinmäen museo saa 4 000 euroa kehittämisrahaa

Janakkalan kunnan ylläpitämä Laurinmäen torpparimuseo saa Museovirastolta 4 000 euron hankeavustuksen. Kaiken kaikkiaan Museovirasto jakaa tänä vuonna lähes 600 000 euron edestä avustuksia paikallismuseoiden hankkeisiin. Saajina on yhteensä 108 museota.

– Haimme avustusta palvelujen kehittämiseen. Tavoitteenamme on luoda kohdennettua tekemistä lapsille, ikäihmisille ja kansainvälisille matkailijoille, kertoo Janakkalan kunnan kulttuurituottaja Anna-Milla Vainio.

 

Erityisenä aiheena Laurinmäessä on loitsuihin ja karjankutsuihin liittyvä vanha musiikki. Tätä tietoa ja osaamista saadaan tamperelaiselta Kulttuuriosuuskunta Uululta.

– Tavoitteena on luoda esimerkiksi muinaismusiikkipolku, jonka rasteilla käsiteltäisiin vanhaa musiikkia ja soittimia. Niistä voisi luoda myös materiaalipaketin.

Ikäihmisiä varten on tarkoitus tehdä lisäksi muisteluun liittyvä kokonaisuus. Kansainvälisille matkailijoille aiotaan rakentaa englanninkielinen opastuspaketti.

 

Vielä täksi kesäksi uudistukset eivät ehdi, vaikka kehittämistyötä tehdään jo kesällä.

– Kehitettyjä paketteja testataan syksyn tapahtumien yhteydessä, mutta varsinaiseen käyttöön ne tulevat ensi vuonna.

Kokonaisuuksista aiotaan kerätä yleisöpalautetta, ja sen jälkeen pakettien kehittämistä jatketaan edelleen.

Myönnetty avustusraha tulee käyttää tämän vuoden aikana. Avustussumma on 80 prosenttia hankkeen kuluista.

 

Kanta-Hämeestä avustusta saa myös Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys, joka käyttää 4 700 euroa museon hyönteiskokoelmien läpikäyntiin, huoltoon ja dokumentointiin.

Lisäksi Pälkäne-seuralle on myönnetty 6 000 euroa Salinmäen ulkomuseon päärakennuksen korjaustöihin. HÄSA