Kanta-Häme

Lausuntoa pyydetään, mutta mistä?

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö kertoo, että hänen puhelimensa soi taukoamatta koko maanantaipäivän. Soittajia kiinnosti yksi ja sama asia: miten kunta ehtii antaa lausunnon tuoreista sote-laskelmista, kun vastaamiseen on annettu aikaa kaksi päivää.

– Tämä ei täytä minkäänlaisia virallisen lausunnon antamisen kriteereitä. Meillä ainakin sekä päättäjät että virkamiehet ovat aivan ihmeissään tilanteesta, Rämö kertoo.

– Kunnan lausunnon antavat yleensä kunnanhallitukset. Niitä ei edes saada koolle tällaisella aikataululla.

Kuntaliitto välitti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemän kannanottopyynnön kunnille maanantaina. Samalla Kuntaliitto korosti, ettei kysely täytä kuntien kuulemismenettelyn kriteereitä.

Uusin laskelma

Valtiovarainministeriön laskelmissa esitetään tuoreimman sote-version vaikutukset kuntien talouteen. Laskelmassa kerrotaan, kuinka paljon kunnallisveroprosentin pitäisi muuttua, jotta kunnan rahoitusasema pysyisi ennallaan sote-uudistuksen sekä valtionosuusuudistuksen ja -leikkausten jälkeen.

– Toinen ongelma tässä on se, että kuntiin on lähetetty lausuntoa varten vain loppuluvut eli arvioitu vaikutus kunnallisverotukseen. Mutta sitä kunnille ei kerrota, miten näihin lukemiin on päädytty. Aika mahdotonta silloin on lausua mielipidettä laskelmista, Rämö sanoo.

Rämö muistuttaa, että esimerkiksi Hattulassa on jo ennakoitu tulevia valtionosuusleikkauksia kunnan talouden tasapainotustyössä ja taloussuunnittelussa.

– Ja nyt julkistettujen lukujen mukaan meillä uudistusten vaikutus olisi omista toimenpiteistämme huolimatta silti suurempi kuin monissa muissa kunnissa. Tässä rankaistaan niitä kuntia, jotka ovat jo hoitaneet asiansa kuntoon, vaikka pitäisi kannustaa, Rämö sanoo.

Linjaus tulossa

Vaikka uudistuksen toteutuminen on vielä epävarmaa, Kanta-Hämeen sote-ohjausryhmä piti jo maanantaina ensimmäisen kokouksensa.

Nyt työnsä aloittanut ryhmä on jo kolmas lajiaan. Tällä kertaa sovittiin, että reilun kuukauden kuluttua pidettävään kokoukseen valmistellaan linjaus ja työsuunnitelma maakunnallisen sote-kuntayhtymän perustamiseksi.

Asioita valmistelee projektipäällikkö Markku Puron johtama projektiryhmä, johon kuuluvat sairaanhoitopiirin johtaja, maakuntajohtaja ja kaupunkiseutujen sote-johtajat. Mukaan kutsutaan myös Hattula-Janakkalan yhteistoiminta-alueen edustaja. (HäSa)

 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic