Kanta-Häme

Lautakunnat päättävät pian palveluverkosta

Hämeenlinna

Suuria yllätyksiä ei ole toistaiseksi koettu Hämeenlinnan palvelujen tulevaisuutta koskevalla pitäjäkiertueella. Ainakin Ydin-Hämeen puolella asukkaita askarruttavat samat kysymykset, jotka ovat olleet tiedossa jo pitkään.

PERUSPULMA lienee se, miten alueelle saisi lisää asukkaita eli palveluille käyttäjiä.

Tällä viikolla joukkue kaupungin viranhaltijoita käy ensin kaikissa maaseutukeskuksissa. Maanantaina on vielä kantakaupungin vuoro. Tavoitteena on vielä saada palautetta palveluverkosta.

Kaupunginvaltuusto edellytti syksyllä tilaajabudjetista päättäessään, että koko palveluverkko on nopealla aikataululla käytävä läpi. On mietittävä, onko se tehokas ja vastaako se tämän päivän tarpeisiin.

Asukastilaisuudet liittyvät tähän hankkeeseen, joka on nopeasti etenemässä päätökseen. Lautakunnat käsittelevät jo tässä kuussa palvelumallia ja -verkkoa.

HAUHOLAISIA ilmaantui keskustelemaan vain kourallinen. Lammin ja Tuuloksen tilaisuuteen tuli sentään useita kymmeniä ihmisiä.

Huolet ovat samat – terveys, joukkoliikenne, tiet ja kaavoitus. Lisäksi hämmästellään kaupungin nihkeätä suhtautumista vapaa-ajan asuntojen muuttamiseen vakituisiksi asunnoiksi.

Kehitysjohtaja Tarja Majuri listasi kaupungin kiinteistöjä eri alueilla. Niistä osa on vajaakäytöllä, tyhjillään tai väärässä paikassa. Konsultti Eero Laesterän selvityksen mukaan Hämeenlinna käyttää toimitiloihin enemmän rahaa kuin verrokkikunnat.

LAMMILAISET pelkäävät, että tulevat päätökset vievät heiltä terveyskeskuksen. Sama pelko piilee myös Hauholla.

Tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari vakuutti, ettei sellaista ole näkyvissä. Tosin vähitellen sähköisiä palveluita tulee tarjolle lisää tälläkin elämänalueella.

Terveyskeskuksen paikka ja palvelut saattavat muuttua, kun Lammille saadaan uusi hyvinvointikeskus.

LUKIO huolestuttaa yhä lammilaisia, vaikka sen tulevaisuutta on selvitetty monestakin näkökulmasta. Koulutuskeskus Tavastiaan kuuluva lukioliikelaitos on linjannut, että Lammin lukion toiminta jatkuu.

Uhkia on, sillä Hämeenkoski liittyy Hollolaan eikä sieltä enää tule oppilaita Lammin yläkouluun kuten tähän asti. Tilaajajohtaja Markku Rimpelä arvioi, että aikaa myöten tällä on vaikutuksia lukioonkin.

JOUKKOLIIKENNE on maaseudun yhteinen huolenaihe. Vaikka esimerkiksi Lammilta pääsee kohtalaisen hyvin sekä Hämeenlinnaan että Lahteen, seudun sisällä julkista liikennettä on vähän.

– Sivukyliltä on yhä hankalampi päästä kirkolle, Lammin eläkkeensaajien puheenjohtaja Taito Koskue muistutti.

Joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio kertoi kaupungin ostaneen joitakin vuoroja jopa kesäajaksi. Sen sijaan markkinaehtoisesta liikenteestä päättävät liikennöitsijät. Harmitusta aiheuttaa myös se, etteivät kaikki pikavuorot enää koukkaa Lammin kirkonkylän kautta.

RANNANMAAN alueen kaavoituksesta puhutaan Lammilla aina. Valtuutettu Helena Hirviniemi (kok.) muistutti, että siellä on valmiina noin 50 pientalotonttia. Kaupunki on kuitenkin halunnut tiivistää sitä.

– Se pitäisi saada äkkiä työn alle.

Tuuloslainen valtuutettu Vesa Kaloinen (kok.) muistutti, että kauppakeskus Tuulosen vaikutusalueella on 7 000 vapaa-ajanasuntoa.

– Pitäisi olla nykyistä helpompaa muuttaa niitä vakituisiksi asunnoiksi. Sitä kautta saataisiin veronmaksajia ja palveluille käyttäjiä.

Tänään torstaina palveluista keskustellaan Iittalan Palotalolla klo 18 ja maanantaina kantakaupungissa Kumppanuustalolla klo 18.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic