Kanta-Häme

Lautakunta ei esittänyt säästökuuria

Tuskin kukaan elämänlaatulautakunnan jäsenistä oli maanantain kokouksessa sillä kannalla, että avustuksia pitää leikata.

– Se ei ollut lautakunnan esitys, vaan kaupunginhallituksen meille antama säästövaatimus, lautakunnan puheenjohtaja Ulla Appelroth (sd.) painottaa.

Hänen mukaansa lautakunnalla ei enää tässä vaiheessa ollut mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.

– Välitimme sinne kuitenkin viestiä, ettei tämä ole lautakunnan tahto. Kaupunginhallitushan käsittelee budjettia parhaillaan.

Lautakunta pohti maanantaina virkamiesneuvotteluissa syntynyttä esitystä lasten, nuorten ja elämänlaatupalvelujen kokonaisuudelle.

Kovat paineet

Lautakunnat tekivät budjettiesitykset jo syyskuussa. Sen jälkeisissä budjettineuvotteluissa päädyttiin tulokseen, jonka mukaan lasten, nuorten ja elämänlaatupalvelujen kokonaisuudelle annettiin puolen miljoonan euron ylitysoikeus kaupunginhallituksen antamaan raamiin verrattuna.

Lasten ja nuorten palveluissa ylityspaineet ovat kuitenkin varsin suuret. Sen seurauksena elämänlaatupalveluissa esitys tarkoittaa 400 000 euron leikkausta lautakunnan 17. syyskuuta tekemään tilausbudjettiesitykseen.

Elämänlaatulautakunnan jäsen Riikka Helenius (kesk.) nosti lautakunnan maanantaisessa kokouksessa esiin tilaajajohtaja Markku Rimpelän esityksestä poikkeavan vaihtoehdon lisäsäästöille.

Heleniuksen esitystä kannatti Aulis Veteläinen (kesk.), mutta asiasta ei äänestetty.

Heleniuksen esityksessä lautakunnan jakamiin avustussummiin ei puututtaisi, vaan kulttuuripalvelujen ostoista ja avustuksista leikattaisiin 100 000 euroa, kirjastosta, museoista ja oman toiminnan ostoista 40 000 euroa, kaupunginteatterilta 40 000, liikuntalaitosten tuesta 132 000 euroa ja liikuntatoiminnasta ja ohjauksesta 88 000 euroa.

Myöhäistä vaikuttaa

Appelrothin mukaan asiasta ei äänestetty, koska lautakunnalla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa enää kaupunginhallitukseen edenneeseen budjetin valmisteluun.

Käytännössä tämä merkitsee avustusbudjetin supistumista 200 000 eurolla sekä kulttuuripalvelujen ostojen ja avustusten 50 000 eurolla. Lisäksi kirjastojen ja museoiden määrärahat putoavat 40 000 eurolla ja Hämeenlinnan teatterin avustus saman verran.

Kaupunginhallitus julkistaa budjettiesityksensä ensi tiistaina. (HäSa)

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic