Kanta-Häme

Lautamiehiä ajetaan maallikkotuomareiksi

Käräjäoikeuksien lautamiehet saattavat tulevaisuudessa olla maallikkotuomareita. Suomen lautamiehet ry käsittelee nimi- ja nimikemuutosta vuosikokouksessaan maaliskuussa.

Yhdistyksen puheenjohtaja, herastuomari Matti Laukkanen perustelee muutosta sillä, että maallikkotuomari-nimike kuvaa tehtävää ja sen olemusta nykyistä paremmin. Hänen mukaansa etenkään nuorille sukupolville lautamies-nimike ei välttämättä kerro mitään.

– Sen sijaan nimi ”maallikkotuomari” kertoo jo lähes kaiken. Se viestittää, että kysymyksessä on oikeuden maallikkojäsen erotuksena virkatuomarista. Molemmillahan on periaatteessa sama tehtävä, Laukkanen sanoo.

Hän muistuttaa, että uusi nimike olisi myös sukupuolineutraali ja voisi lisätä käräjäoikeuksien maallikkojäsenten arvostusta.

– Imago saattaisi nousta toiselle tasolle. Esimerkiksi Englannissa vastaavan tehtävän haltijat nauttivat yhtä suurta arvostusta kuin virkatuomaritkin, Laukkanen sanoo.

Lautamies-sana ei avaudu Euroopassa

Muutos on ollut vireillä jo pidempään. Jo vuonna 2008 järjestön vuosikokous päätti tutkia yhdistyksen nimen muutosta. Tuolloin jäsenet eivät olleet siihen lopulta kuitenkaan valmiita.

– Siinä vaiheessa kansainvälinen toiminta oli vielä alkuvaiheessa ja olimme liian edellä aikaamme. Jäsenistö ei ollut pohtinut nimimuutoksen merkitystä. Nyt eurooppalainen systeemi on sen kaltainen, ettei lautamies-sana avaudu, Laukkanen toteaa.

Hän viittaa eurooppalaiseen maallikkotuomarijärjestelmään, joka on tiivistämässä yhteistyötään.

Parhaillaan viimeistellään eurooppalaisen yhteistyöjärjestön organisaatiota.

– Eurooppalaisen yhteistoimintajärjestön päämääränä on säilyttää kansalaisnäkökulma oikeudenjakojärjestelmissä. Mielestäni niin suomalaista kuin yhteistä eurooppalaistakin lautamiesjärjestelmää on pidemminkin vahvistettava kuin heikennettävä, Laukkanen sanoo.

Ratkaisua odotetaan…tänä tai ensi vuonna

Suomen lautamiehet ry:n hallitus odottaa kirjallista esitystä nimimuutoksesta tammikuun puoleen väliin mennessä. Laukkanen pitää varmana, että esitys tulee ja se otetaan vuosikokouksen käsiteltäväksi.

Hän uskoo myös sen menestymiseen vuosikokouksessa.

– Siitä on keskusteltu paljon ja taustatutkimustakin on tehty. Ainakin Lautamies-lehden haastattelun perusteella vaikuttaisi siltä, että läpimenolla on hyvät mahdollisuudet. Emme voi olla irti Euroopasta, Laukkanen sanoo.

Järjestön vuosikokous pidetään Jyväskylässä 17. maaliskuuta. Ensi vuonna on Itä-Suomen hovioikeuspiirin vuoro.

– Tapahtuuko nimimuutos Jyväskylässä vai seuraavana vuonna Kuopiossa, jää nähtäväksi, Laukkanen toteaa.

Pitkä perinne aina…kivikäräjiltä asti

Lautamies-nimikettä pohdittiin jo 1990-luvulla, jolloin yhdistettiin kihlakunnanoikeudet ja raastuvanoikeudet.

Vuoden 1993 alioikeusuudistus toi kihlakuntien lautamiehet eli maallikkojäsenet myös kaupunkeihin.

Tuolloin lautamies-nimikkeen käyttöönottoa perusteltiin sen pitkällä perinteellä aina kivikäräjäajoilta saakka. (HäSa)

Mainos