Kanta-Häme

Lautsian Lomakeskus ei pärjää kylpylöille

Kiristynyt kilpailu on johtanut siihen, että Lautsian Lomakeskus Hauholla on pantu myyntiin.

Lomakeskuksen omistaa Maaseutuväen kunto- ja virkistyslomasäätiö, jonka hallituksen puheenjohtaja Timo Ponkiniemi kertoo, että päätöksen taustalla on taloudellinen tilanne. Toiminta on ollut alaviereistä koko 2000-luvun.

– Kyllä toiminta on varsinkin viimeiset 2–3 vuotta ollut sellaista omillansa pyörimistä, hän toteaa.

Lomakeskuksen toiminnan kivijalkana ovat olleet taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein myönnetyt tuetut lomat. Niille on nykyiselläänkin tarvetta ja kysyntää, ehkä jopa entistäkin enemmän, mutta myös lomien järjestämisestä on kova kilpailu.

Tuetut lomat ovat viiden vuorokauden täysihoitopaketteja, joihin kuuluu myös erilaisia ohjattuja aktiviteetteja.

– Lomatoiminnan järjestämistä voi lähteä tarjoamaan mikä tahansa lomakohde, joka täyttää tietyt edellytykset. Juuri nyt on meneillään kilpailutus vuosien 2018 ja 2019 lomatoiminnasta ja vasta kilpailutuksen jälkeen selviää, mitkä lomakohteet ovat mukana, kertoo Lautsian Lomakeskuksen myyntipäällikkö Tiina Tuominen.

Ponkiniemen mukaan perinteinen lomakeskus ei pysty enää kilpailemaan suosiosta esimerkiksi kylpylöiden kanssa. Lautsiaan mielivien lomahakemukset käsittelee Hyvinvointilomat ry, jonka listoilla on valittavana yli 30 lomakohdetta . Mukana on pieniä lomakoteja, Lautsian tyyppisiä lomakeskuksia sekä kylpylähotelleja.

Omavastuuosuudeltaan lomakodit ovat halvimpia, mutta lomakeskusten ja kylpylähotellien omavastuun ero ei ole kuin 5 euroa vuorokaudessa.

Toiminta Lautsiassa jatkuu kiinteistövälittäjän myyntilistalle laittamisesta huolimatta normaalisti. Kalenterissa on varauksia jo pitkälle syksyyn ja ne hoidetaan.

– Vielä ei ole ilmaantunut ostajaehdokasta, jolla olisi rahaa. Vaikka kaupat syntyisivätkin, uskoisin, että tarvitsemme jonkinlaisen siirtymäajan, Ponkiniemi arvioi.

Lautsia on vastikään aloittanut kevätkautensa ja tarjoaa arkipäivisin lounasta ja useimpina viikonloppuina sunnuntaipuffetin myös satunnaisille ruokavieraille. Lomakeskus työllistää sesonkiaikaan 13 ihmistä.

Haku kuluvan kesäkauden tuetuille lomille jatkuu maaliskuun loppuun asti. Vasta sen jälkeen Lautsiassa tiedetään, kuinka paljon väkeä on tänä vuonna tulossa.

– Keväisin ja syksyisin useimmat lomalaiset ovat eläkeikäisiä. Perheiden lomat keskittyvät koulujen loma-aikoihin, Tiina Tuominen kertoo.

Tuetuille lomille saapuvien lisäksi Lautsissa majoittuu myös muita lomalaisia ja matkalaisia. Toimintaan kuuluvat myös tilausruokailut, kurssitoiminta, kokous- ja juhlatilojen vuokraus ja esimerkiksi päivätanssit.

Hauhon kesäteatteri esittää tulevana kesänä Lautsiassa Rauli Badding Somerjoen elämästä kertovaa musikaalia Tähdet, Tähdet.

Timo Ponkiniemi ei lähde arvailemaan, millaiseen toimintaan entisen Lautsian kartanon maille rakennetun lomakeskuksen tilat voisivat soveltua. Myynnissä olevissa usean aikakauden rakennuksissa on 10 000 neliötä tilaa ja rantakiinteistön pinta-ala on kaikkiaan lähes 19,5 hehtaaria. HäSa

Päivän lehti

7.6.2020