Kanta-Häme

Lavarunoilija iskee sanoilla

Jotkut ovat hyviä kirjoittamaan runoja, mutta ujoja esittämään niitä. Toiset voivat olla hyviä lavalla, mutta runoilijoina keskinkertaisia.

Suomalaisen lavarunouden keulahahmoihin lukeutuva Juho Nieminen hallitsee kummatkin taidot. Hän on voittanut jo neljä kertaa Helsingin Poetry slam -mestaruuden.

– No välillä on kyllä mennyt ihan penkin allekin. Se on aivan yleisöstä kiinni, että kokonaisuus on juuri sinä iltana ja siinä hetkessä sattunut miellyttämään yleisöä, hän toppuuttelee.

Hetkestä …kiinni

Lavarunoudessa eli runoniskennässä kilpaillaan siitä, kuka esittää oman runonsa vetoavimmin ja vakuuttavimmin. Jokaisella esiintyjällä on aikaa kolme minuuttia.

Tuomaristo koostuu yleisön edustajista. He saavat äänestää, kenen tarina on tunteikkain tai humoristisin tai muuten vain ”paras”.

Amerikasta reilut kymmenen vuotta sitten Suomeenkin rantautunut lavarunous on lajina hiukan kuin stand up -komiikan ja perinteisen runonlausunnan risteytys. Vai onko?

– Poetry slam on hetkessä olevaa runoutta. Se ei ole mitenkään harras eikä rauhallinen tilaisuus, Juho Nieminen vertaa.

Stand upin kanssa lavarunoudella ei ole yhteisiä juuria, mutta ”mies ja mikrofoni” -ilmiö ja ravintolaympäristö esityspaikkana ovat kummallekin yhteistä.

– Lavarunoudessa kiehtoo, että se on uusi juttu ja kaikki on sallittua, Juho Nieminen sanoo.

Miehinen …laji

Nieminen on yksi keskiviikkona julkistettavan Lava-antologia -kirjan toimittajista. Helsinki Poetry Connection -kollektiivin toimittama teos esittelee tekstejä yli 40 runoilijalta. Niiden tyyli vaihtelee kokeellisesta runoudesta räppiin ja laululyriikkaan.

Lisäksi kirjassa on artikkeleita lavarunoudesta sekä kuvamateriaalia erilaisista open mic -iltamista ja lavarunouden tapahtumista.

– Se on ensimmäinen yritys tehdä katsausta tai vuosikirjaa tästä toiminnasta, Juho Nieminen sanoo.

Suomessa lavarunous on levinnyt jotakuinkin ympäri maan. Suomenmestaruuskilpailujakin on pidetty. Juho Niemisen mielestä laji on sen verran monenkirjavaa, ettei oikein voi sanoa, mikä on lavarunouden tila Suomessa.

Se on kuitenkin selvää, että tällä hetkellä laji on hyvin miesvoittoinen.

– Miehillä on varmaan alhaisempi kynnys osallistua tai he ovat huomionhaluisempia, Nieminen pohtii.

Omakustannekin …voi myydä

Juho Nieminen on julkaissut kolme runokokoelmaa. Vuonna 2010 ilmestynyt Muovin kukkia – väliaikaista nykyrunoutta (Helsinki-kirjat) oli ehdolla Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi.

Tänä keväänä ilmestyneen kokoelman Saattaa sisältää pähkinää julkaisi Helsinki Petry Connection -yhteisö – tosin Niemisen omalla kustannuksella.

Kaupalliset kustantamot eivät juuri julkaise runokirjoja tässä taloudellisessa tilanteessa. Omakustanteille taas voi olla vaikeaa saada näkyvyyttä ja uskottavuutta. Niemiselle esiintymiset ovat oivia markkinointitilaisuuksia.

– Ensimmäinen 300 kappaleen painos on jo loppu ja uusi tuli juuri painosta. Edellistä (kaupallisesti kustannettua) kirjaa ei myyty koko aikana kuin nelisensataa kappaletta, hän sanoo. (HäSa)

Runoilija Juho Nieminen lukee tekstejään Hämeenlinnan pääkirjastossa Taiteiden yönä 30.8. kello 17.30

Päivän lehti

3.6.2020