Kanta-Häme

Lavatanssia ilman kipeitä varpaita

Tehdään yksi asia heti alkuun selväksi: tämä koekaniini ei jumppaa.

Ohjatut ryhmäliikuntatunnit jäivät liian monen trauman jälkeen. Kun muut puskivat koreografiaa läpi hampaat irvessä, minä puhisin takarivissä enkä pysynyt perässä. Liikunnassa ei ollut riemua vaan pakokauhua.

Miksipä en siis olisi mennyt testaamaan Lavis-lavatanssijumppaa. Se perustuu lavatanssiaskeleiden ja jumppaliikkeiden välimuotoon.

Lavis on kuin Zumbaa suomalaisittain. Lattarirytmit on vain vaihdettu tanssilavoilta tuttuihin sävelmiin ja askeliin.

Idänpään torpan lautalattia kopisee lenkkareiden ja tanssikenkien alla. Musiikki muistuttaa tanssilavoista, mutta täältä puuttuvat sekä orkesteri että partaveden haju. Saliin on pakkautunut liki kolmekymmentä eri-ikäistä naista.

Alkulämmittelyksi liikutaan valssiaskelin. Heiluttelen käsiä puolihuolimattomasti muiden mukana ja hymyilen vaivaantuneena. Naama ei pysy peruslukemilla, koska olo on kuin vanhojentanssiharjoituksissa. Erona on se, ettei kukaan ole astumassa varpaille.

Pari vuotta sitten kehitetyn Laviksen suosio on kasvanut koko ajan, ja myös Hämeenlinnassa ryhmiä on jo useita.

Ohjaaja Kirsi Uusimäki on vetänyt Lavis-ryhmiä ympäri maakuntaa muutaman vuoden ajan.

Hurjan suosion takia moni halukas on usein joutunut jäämään oven taakse, kun pieniin jumppasaleihin on mahtunut vain parikymmentä henkeä. Uusimäki onkin pitänyt ryhmiä myös peräkkäin.

Lavis viehättää kaikenikäisiä kuntoon ja kokoon katsomatta. Esimerkiksi Kirsi Uusimäen Tervakosken ryhmässä nuorin tanssijumppaaja on ollut 8-vuotias ja vanhin 85-vuotias.

Laji lupaa, että tanssiaskeleet ja koreografiat ovat niin helppoja, että mukaan pääsee tottumattomampikin tanssija.

Lavatansseja tanssitaan parin kanssa, eikä askelista tarvitse aina naisena niin huolehtia.

Tangon kohdalla tulee viejää ikävä. Mukana on myös minulle tuntemattomia lavatansseja. Fusku on kuin salakieltä, josta ei ole muistettu kertoa kaikille. Ja mikä ihme on neliö, joka löytyy jokaisesta eri tanssista?

Viimeistään lavatanssin lomaan upotetut jumppaliikkeet sekoittavat pasmat.

Laviksen tuntikuvauksen mukaan jokainen löytää tunnilta omat tähtihetkensä. Oma tähtihetkeni on joko melkein toiseen jumppaajaan törmääminen tai kolme kertaa peräkkäin väärään suuntaan kääntyminen.

Minulla on aina ollut suuria vaikeuksia erottaa oikea ja vasen toisistaan. Kun muut jumppaajat valssaavat oikealle, minä huomaan puolessa välissä liikettä meneväni vastakkaiseen suuntaan. Vieressäni valssaavat naiset hymyilevät ymmärtäväisesti.

– Ei mitään väliä, anna mennä vaan, kuiskaa naapurini.

Virheitä ei onneksi tarvitse pelätä. Laviksessa ketään ei haittaa, vaikka pyörisi väärään suuntaan.

Ohjaaja Kirsi Uusimäki uskoo, että vanhempia viehättää Laviksessa tuttu rytmi ja tutut askelkuviot, kun nuorempia kiehtoo nostalgia.

– Esimerkiksi Zumban rytmi voi olla monille haastava, mutta lavatanssin rytmi tulee meillä suomalaisilla veressä.

Minäkin huomaan hallitsevani lavatanssin lopulta paremmin kuin jumpan ristiaskeleet.

Jotkut ovat sanoneet Uusimäelle, että tunnit ovat liian helppoja. Tarkoitus ei ole kuitenkaan vetää tanssituntia, vaan matalan kynnyksen jumppaa.

– Askeleet ovat niin helppoja, että kuka vaan pääsee mukaan milloin vaan. Ei haittaa, jos on ensimmäistä kertaa tai jää pari kertaa välistä, Uusimäki sanoo.

Tähän jää koukkuun, sanovat Lavis-konkarit tunnin päätyttyä. Voin uskoa.

Lavatanssijumpan jälkeen päällä on kevyt hiki. Tuntee liikkuneensa, vaikka ei puhise naama punaisena. Olen yllättynyt siitä, kuinka hauskaa minulla lopulta oli vaivaannuttavista ensiaskelista huolimatta. Ihme kyllä juuri humpan kohdalla unohdin jopa katsoa kelloa.

Ei minusta jumppaajaa tule, mutta jos joku ryhmäliikunta olisi pakko valita, se voisi olla rento Lavis. HÄSA

Lavis-lavatanssijumppa+ Matala kynnys, kokemusta ei tarvitse.+ Virheet eivät haittaa.+ Lavatanssimusiikki hakkaa perusjumpan jumputuksen.+ Kannustava ilmapiiri.+ Tulee hiki, mutta ei hengästytä.– Kevyt tanssijumppa ei sovi kunnon treeniä kaipaavalle.– Jos lavatanssiaskeleet eivät ole tuttuja, voi mennä hetki päästä mukaan.– Jumppaliikkeet sekoittavat pasmat (ainakin koekaniininilla).4/5 porkkanaa

Mainos