Kanta-Häme

Led-valot yleistymässä nopeasti

Ledit ovat kovalla vauhdilla valtaamassa alaa energiansäästölampuilta, sanoo energian käyttöä tutkivan Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

– Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut selkä muutos, koska ledien hinnat ovat laskeneet suurin piirtein energiansäästölamppujen tasolle. Lisäksi niiden energiatehokkuus on parantunut.

Hämeenlinnalaisen erikoisliikkeen Valohämeen yrittäjä Annikki Kantola kertoo, että ledien hinnat ovat pudonneet kesän jälkeen puoleen alkuajoista. Keskihintainen ledi maksaa heillä 10–20 euroa ja superlaatuinen 20–30 euroa. Isot ja tehokkaat sekä himmennettävät ledit liikkuvat 20–45 eurossa. Marketeista halpoja ledejä voi saada viidelläkin eurolla.

– Energiansäästölamppujen kysyntä on romahtanut loppuvuoden aikana. Ainakin 80 prosenttia kaikista myytävistä lampuista on jo ledejä, Annikki ja Pentti Kantola kertovat.

Suur-Uskin mukaan kuluttajille myytävistä lampuista vielä reilusti alle puolet on led-lamppuja.

Mahdollisuuksia ja haasteita

Motivan asiantuntija toteaa ledien olevan monipuolisempia kuin muut vaihtoehdot.

– Ledit mahdollistavat niin valon määrän kuin valon värinkin säätämisen, lisäksi pienellä energiankäytöllä. En näe niissä mitään negatiivista, vain positiivista, Päivi Suur-Uski sanoo.

Energiatehokkuus ja sitä kautta ympäristöystävällisyys ovatkin Suur-Uskin mukaan ledien suurimpia etuja. Lisäksi energiansäästölamppuun verrattuna led syttyy heti eikä pienellä viiveellä.

Haasteita on silti vielä voittokulun varrella. Ledit eivät välttämättä ole yhteensopivia vanhojen talojen ohjausjärjestelmien, himmentimien ja kaikkien valaisinten kanssa.

– Jonkinlainen siirtymäaika menee ennen kuin kaikki toimii yhdessä.

Uusissa taloissa ledit sen sijaan ovat nykyaikaa.

Käyttöikään ei voi luottaa

Kaikki led-lamput eivät silti täytä niitä lupauksia, joita niiden pakkauksissa luvataan.

– Puolet lampuista saavuttaa sen käyttöiän, mitä niissä kerrotaan. Useimmissa käyttöiäksi ilmoitetaan 20 000–50 000 tuntia, mutta uskaltaako niihin täysin luottaa, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski miettii.

Halogeenilamppuun verrattuna led-valo säästää kymmenessä vuodessa noin 50 euroa. Energiasäästölamppuun verrattuna säästö jää pienemmäksi.

Asiakas kuutamolla valinnan edessä

Kuluttaja on joka tapauksessa sormi suussa hyllyn edessä led-lamppuja ostaessaan. Tämä on huomattu myös Valohämeessä.

– Meille tulee asiakkaita, jotka eivät ymmärrä näitä kelvin- ja lumen-arvoja eivätkä saa marketeista asiantuntevaa neuvontaa. Vanhat hehkulamppujen watithan kaikki osasivat, Annikki ja Pentti Kantola kuvailevat.

Pariskunta kertoo esittelevänsä monesti päivittäin käytännössä, miten eri värilämpötilat vaikuttavat valon väriin ja valovirran määrä valon määrään.

– Näin asiakkaat pääsevät oikeaan ostopäätökseen, Annikki Kantola sanoo.

Aika monesta marketista löytyy lamppuosastolta kirjallista materiaalia oikean lampun valintaan.

– Suosittelen, että tutustuisi näihin asioihin ensin itse kotona. Lampputieto.fi auttaa kuluttajaa löytämään oikeanlaisen lampun. Tärkeää on muistaa lampun kanta, haluttu lumen-määrä ja kelvin-arvo ja ottaa muistilappu mukaan, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo. (HäSa)