Kanta-Häme

Leena Aarnipuu tietää, mikä yhteislaulussa viehättää – Ikivihreät soivat koko viikonlopun

Kultaisen laulukirjan 400 laulua hoilataan koko viikonloppu Raatihuoneessa. Paikalle on tulossa yli 600 esilaulajaa. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.
Kuka-kuoro on harjoitellut Leena Aarnipuun johdolla tapahtuman esilaulajan tehtäviä varten. Kuorolta onnistuu Kultaisen laulukirjan kappaleesta mikä tahansa biisi. Kuva: Pekka Rautiainen
Kuka-kuoro on harjoitellut Leena Aarnipuun johdolla tapahtuman esilaulajan tehtäviä varten. Kuorolta onnistuu Kultaisen laulukirjan kappaleesta mikä tahansa biisi. Kuva: Pekka Rautiainen

– Ei me tätä osata, Kuka-kuoron aktiivi huutaa, kun kuoronjohtaja Leena Aarnipuu kertoo seuraavaksi laulettavan laulun.

– Siksi sitä nyt harjoitellaankin, Aarnipuu vastaa ja alkaa soittaa sähköpianoa.

Ääntä Kuka-kuorosta lähtee, vaikka väittävätkin etteivät osaa.

Kuka-kuoro toimii viidessä laulusetissä esilaulajina Kultainen laulukirja kannesta kanteen -tapahtumassa. Lisäksi heillä on erityistehtävä tapahtuman hälytyskuorona. Se tarkoittaa sitä, että jos joku esilaulu estyy tulemasta paikalle, paikkaa sitä Kuka-kuoro.

– Joten meidän on osattava kaikki laulut, Aarnipuu perustelee.

 

Letkeä tunnelma

Kultainen laulukirja kannesta kanteen tapahtumassa lauletaan lauantaista sunnuntaihin kirjan kaikki 400 laulua. Ne ovat ikivihreitä kappaleita ja monelle tuttuja. Pelkästään esilaulajia tapahtumassa on 600.

Pitkin kesää ja syksyä on järjestetty tapahtuman etkoja, joissa on käynyt yli 1500 laulajaa.

– Yhdessä laulaminen innostaa, sanoo tapahtuman idea äiti Leena Aarnipuu.

Etkoilla tunnelma on ollut letkeän avoin. Sama tarkoitus on itse päätapahtumassakin.

Laulumaraton on maksuton tapahtuma ja paikalle voi tulla koska vain ja laulaa mukana Raatihuoneen salissa niin kauan kuin haluaa. Aarnipuu muistuttaa, että kenenkään ei ole pakko laulaa vaan paikalle voi tulla myös kuuntelemaan.

– Mukana saa olla sen aikaa, kun itse haluaa.

Vanajavesi Sävelin -konsertti samassa tapahtumassa

Lauantaina soivat kirjan laulut teemoittain: juhlalliset laulut, hartaat laulut, joululaulut, lastenlaulut, suomalaiset kansanlaulut, suomalaiset sävelmät ja ulkomaiset sävelmät. Ilta päättyy Lauluja mereltä -osioon, joka on samalla tämän vuoden Vanajavesi Sävelin -yhteislaulukonsertti.

Sunnuntaina laulut jatkuvat kello 12 näyttämö ja elokuvasävelmillä, suomalaisilla iskelmillä ja ulkomaisilla iskelmillä.

Maakuntalauluihin laulajia tulee ympäri Suomea kajauttamaan oman maakuntalaulunsa.

– On hienoa, että olemme saaneet paljon maakuntalaulajia ympäri Suomen mukaan. Se on ehdottomasti yksi tapahtuman helmistä, kehaisee tapahtuman aktiivi Juhani Honka.

Taustatöitä tapahtuman eteen paiskii Marja Räikkönen, joka on myös kouluttanut talkoolaisia, jotta itse tapahtuma sujuisi hyvin.

– Tavoite on, että sekä yleisön että esilaulajien on helppoa tulla paikalle, kertoo Marja Räikkönen. HäSa

Katso videoNäin Kuka-kuoro harjoitteli Kumppanuustalossa.Hämeen Sanomien sovellus tai hameensanomat.fi

Laulumaraton

Tapahtuma alkaa lauantaina kello 12 ja päättyy noin kello 24 Raatihuoneessa. Laulu jatkuu sunnuntaina kello 12–18.

Yhteislaulumaratonissa lauletaan Kultainen laulukirja kannesta kanteen. Paikalla on koko tapahtuman ajan esilaulajia ja säestäjiä.

Raatihuoneen ravintola palvelee asiakkaita la klo 11–23.30 ja sunnuntaina 11–18.30.

Oheistapahtuma Kultainen laulutori Hämeenlinnan torilla lauantaina kello 12–18.

 

Kommentti: Innokkuudella saa aikaan yhteistä hyvää

Kultainen laulukirja kannesta kanteen -tapahtuma on mainio osoitus siitä, mitä innokkaat kaupunkilaiset voivat tehdä ilman kaupungin tukea tai palkkaa.

Sibelius-seuran aktiivit ja muutamat muut ovat innostuneet tapahtumasta niin, että ovat aamuviideltä jo heränneet miettimään tapahtuman järjestelyjä. Yhteinen nimittäjä kaikille tapahtuman aktiiveille on yhteislaulun tuottama ilo. Tätä ilosanomaa he haluavat levittää myös ympärilleen. Se on hienoa.

Toivottavasti kuulijat ja innokkaat yhteislaulun ystävät löytävät paikalle Raatihuoneeseen.

Aina voi pohtia, että tapahtuma sopisi hyvin kesäaikaan, kun voisimme laulaa ulkona kuin ruotsalaiset konsanaan.

Ei kannata kuitenkaan jäädä surkuttelemaan asiaa, sillä syksyssä on puolensa. Nyt saamme laulaa Raatihuoneen lämmössä ja myös talon ravintola palvelee kahviolla, brunssilla ja seisovalla pöydällä.

Tapahtuma jatkuu torin oheistapahtumassa lauantaina. Siellä innokkaat esilaulajat voivat esittää omia ohjelmistojaan, joten ohjelmaa on moneen makuun.

Tuulia Viitanen

Päivän lehti

25.2.2020