Kanta-Häme

Legenda ei kuole koskaan

Eletään vuotta 1977.

Jimmy Carter astuu virkaansa Yhdysvaltain presidenttinä. Armi Aavikko kruunataan Miss Suomeksi ja avaruussukkula Enterprise lähtee ensilennolleen.

Teneriffalla sattuneessa tuhoisassa lento-onnettomuudessa kuolee 583 ihmistä, kun kaksi lentokonetta törmää toisiinsa kiitoradalla.

Suomen markka devalvoidaan, ensimmäinen henkilökohtainen tietokone – Apple II tulee myyntiin ja Ruotsin kruununprinsessa Victoria syntyy. Suomessa sisäministeriö kieltää Sex Pistols -yhtyeen jo ennalta mainostetun esiintymisen moraalisesti arveluttavana.

Marraskuussa 1977 syntyy hämeenlinnalainen Mervi Ylönen, ja muutamaa kuukautta ennen hänen syntymäänsä pysähtyy maailma hetkeksi. Rock-jumala Elvis Presley on kuollut sairauskohtaukseen.

Aika kesytti kuninkaan

Elvis Presleyn lisäksi vuonna 1977 kuoli joukko muitakin ihmisiä, muiden muassa yhdysvaltalainen näyttelijä Groucho Marx, elokuvanäyttelijä- ja ohjaaja Charles Chaplin, laulaja ja näyttelijä Bing Crosby ja oopperalaulaja Maria Callas.

Miksi Elviksen kuolema oli juuri se, joka pysäytti maailman?

Elviksen tapauksessa ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia, arvioitiin sitten ihmistä tai musiikkia. Näin tiivisti Peter von Bagh radioon tekemässään muisto-ohjelmassa pari viikkoa Elviksen hautajaisten jälkeen.

Peter von Baghille Elvis oli jonkinlainen vertaus ikuisesta nuoruudesta; nuorisokapinan ja nuorisokulttuurin väkevä edustaja, jonka kapinahenkisyys loppuvuosia kohti laimeni.

Siinä missä 1950-luvun kultakautenaan Elviksen lauluja paheksuttiin ja kiellettiin, oli hänestä 1970-luvulle tultaessa tullut kansakunnan yhteistä omaisuutta – ikään katsomatta. Kaupallisuus laimensi kapinan, kuningas kesyyntyi ja lopulta Elvis kuoli keskelle amerikkalaista unelmaa.

– Suremme tässäkin ilmiötä, toteutumatonta ihmistä, Peter von Bagh tiivisti.

Ei toista samanlaista

Vaikka Elvis on ollut kuolleena jo 37 vuotta, elää fanikulttuuri vahvana.

Hämeenlinnalainen Mervi Ylönen on fanittanut kuningasta lähes koko ikänsä. Ihastus alkoi äidin albumeita kuuntelemalla ja on vuosien saatossa jalostunut musiikin kuuntelusta keräilyharrastukseen asti.

– Elvis on ollut aina ykkönen. Kun muut kuuntelivat yläasteella New Kids On The Blockia, minä kuuntelin Elvistä.

– Musiikki on menevää ja onhan sillä nyt pirskatin hyvä ääni, ei siitä pääse mihinkään. Elvis oli ainutlaatuinen. Ei ole toista samanlaista, ei edes sinnepäin, perustelee Ylönen innostustaan.

Vuosien varrella kotiin on kertynyt kaikenlaista Elvis-tavaraa: nukkeja, äänilevyjä, pienoismalleja Elviksen omistamista autoista, aurinkolaseja… Puhelimen soittoäänenäkin soi Elvis.

Fanittamista rajoittaa luonnollisesti se, ettei kuningasta voi enää nähdä livenä. Tämä ei kuitenkaan Ylöstä haittaa. Kun vuonna 1999 Hartwall-areenalla järjestettiin suuri Elvis-konsertti, jossa kuningas itse ”esiintyi” screenillä, musiikin muuten soidessa livenä, oli se Ylöselle jonkinasteinen täyttymys.

– Eihän sen lähemmäs oikeastaan nykykonserteissakaan pääse artisteja. Screeneihinhän konsertit nykyään pitkälti perustuvat.

Rauhaa ja yksinäisyyttä

Jos Elvis eläisi, täyttäisi hän tänään 80 vuotta.

Millainen olisi seniori-ikäinen Elvis? Olisiko suosio pitänyt?

– Jaa-a. Luulenpa, että suosio olisi pitänyt, mutta hänen olisi ehkä tarvinnut huolehtia hieman itsestäänkin eikä vain muista, Ylönen sanoo.

Ensi keväänä Suomeen saapuvan An Evening with Elvis’ Friends and Original Musicians –kiertueen ystävät ja muusikot ovat myös pohtineet minkälainen Elvis olisi 80-vuotiaana.

Basisti Duke Bardwell soitti Elviksen taustalla 181 konsertissa 70-luvun puolivälissä. Bardwell näki suosion haittapuolet ja hän pitää tuhoa vääjäämättömänä.

Kiertuetiedotteessa kerrotaan, että jos Elvis olisi vielä hengissä, Bardwell toivoisi hänen löytäneen itselleen rauhan ja yksinäisyyden.

– Haluaisin uskoa, että Elvis elelisi jossain rauhallisessa paikassa. Elvis olisi ystäviensä ympäröimänä ja he soittaisivat ja laulaisivat. Näen paikalla myös useita autoja. Seinillä ei ole kultalevyjä eikä lasikaapissa ole jumpsuittia; hän ei tarvitse muistoja kultavuosistaan, koska hän tietää kuka on ja mitä on tehnyt. Näen Elviksen hymyilemässä…, Bardwell maalailee. (HäSa)

 

An Evening with Elvis’ Friends and Original Musicians kiertää Suomea seuraavasti: tiistai 12.5 Malmitalo, Helsinki ja keskiviikko 13.5 Sellosali, Espoo.Lähteinä käytetty: Peter von Baghin muisto-ohjelma Elviksestä, 30.8.1977. Ylen Elävä arkisto. Wikipedia: 1977.