Kanta-Häme

Lehto vastustaa pienen porukan politikointia – Päätöksiä tekee käytännössä pieni ydinjoukko

Juhani Lehto kokee, että demokratia ei toimi, jos päätökset tehdään jossain ydinjoukossa jo ennen valtuustokäsittelyä.
Juhani Lehto harrastaa luontoa, liikuntaa ja kulttuuria – esimerkiksi puolalainen julistetaide kiinnostaa. – Soitan myös pianoa, mutta mieluiten niin, ettei kukaan kuule, hän virnistää. Kuva: Pekka Rautiainen
Juhani Lehto harrastaa luontoa, liikuntaa ja kulttuuria – esimerkiksi puolalainen julistetaide kiinnostaa. – Soitan myös pianoa, mutta mieluiten niin, ettei kukaan kuule, hän virnistää. Kuva: Pekka Rautiainen

Emeritusprofessori Juhani Lehto (vas.) on vaikuttanut Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa vasta vajaat kaksi vuotta, mutta alkaa olla jo tuttu nimi kaupunkilaisille.

Viimeksi hänen nimensä on ollut esillä Hämeensaari-hankkeen yhteydessä.

– Tämä hanke on ollut tällä vaalikaudella kaikkein kärkevin esimerkki siitä, miten tärkeitä ja isovaikutuksisia päätöksiä valmistellaan siten, ettei niihin pääse alkuvaiheessa puuttumaan kuin kaupungin ylin virkamiesjohto ja kaupunginhallitus.

Lehdon mielestä asia olisi pitänyt käsitellä ensin ainakin sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa, jolle liikunta-asiat kuuluvat, ja kaupunkirakennelautakunnassa.

Hämeensaareen suunnitellaan muun muassa suurta monitoimihallia. Lehdolla ei ole sinänsä mitään hallia vastaan.

– Mutta se on vain yksi mahdollisuus alueen käytössä.

 

Lehdon mielestä asiaa suorastaan salailtiin, sillä siitä ei ollut etukäteen mainintaa kunnanhallituksen esityslistalla.

– Nyt on tehty päätös, joka ei puoltajien mukaan sido ketään ja vain mahdollistaa sen, että yritysten yhteenliittymä rupeaa suunnittelemaan ideaa. Tosiasiassa tällainen tarkoittaa vahvaa kannanottoa, sillä nyt ei kukaan muu voi tehdä esimerkiksi kilpailevaa suunnitelmaa.

Lehto sanoo, ettei hän haluaisi profiloitua minään valitusten tekijänä, mutta tästä Hämeensaari-päätöksestä hän teki oikaisuvaatimuksen.

Kunnanhallitus hylkäsi Lehdon vaatimuksen, ja nyt mies harkitsee valituksen tekemistä hallinto-oikeuteen.

 

Hämeensaari-päätös ei Lehdon mukaan ole valitettavasti ainutlaatuinen tapaus hämeenlinnalaisessa päätöksenteossa.

– On ihan tyypillistä, että isot asiat ratkaistaan ensin pienellä porukalla ja tuodaan valtuustoon valmiina pakettina.

– Toriparkkikin on tästä hyvä esimerkki. Valtuusto ei ole saanut päättää sen tarpeellisuudesta, mutta valtuuston päätettäväksi on tuotu kyllä se, mihin tulee mahdollisen toriparkin sisääntuloaukko!

 

Lehto kuuluu kolmihenkiseen vasemmistoliiton ryhmään, mutta hän on sitä mieltä, etteivät vaikuttamismahdollisuudet olisi sen parempia esimerkiksi ison demariryhmän takarivissä.

– Kyllä sieltä kuuluu aina välillä aikamoista nurinaa.

Juhani Lehto muutti vaimonsa kanssa Tampereelta Hämeenlinnaan yhdeksän vuotta sitten. Syitä oli monia.

Käytännön syynä oli Hämeenlinnan sijainti Tampereen ja Helsingin välissä. Se oli kätevää, koska Lehto työskenteli tuolloin Tampereen yliopistossa ja vaimon työpaikka oli opetus- ja kulttuuriministeriössä Helsingissä.

Lisäksi Hämeenlinna on Lehdon mielestä ainoa perinteinen kaupunki Helsingin ja Tampereen välillä, ja vieläpä kaupunki, jossa on hienoa luontoa.

 

Lehto on tällä erää uusi valtuutettu, mutta itse asiassa hänellä on kuntapoliittista kokemusta jo 1970-luvulta, jolloin hän istui yhden kauden Hyvinkään maalaiskunnan valtuustossa.

Hän osallistui myös vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n järjestötyöhön, mutta kyllästyi puolueen sisäisiin taisteluihin ja erosi.

Mikä sai palaamaan neljänkymmenen vuoden jälkeen takaisin politiikkaan?

– Tuli sellainen olo, että kun olin tehnyt pitkään tutkimusta politiikan välimaastossa, nyt on aika mennä katsomaan, miltä politiikka näyttää nykyään sisältäpäin. HÄSA

Katso video, jossa Juhani Lehto selvittää, miksi teki oikaisuvaatimuksen Hämeensaari-hankkeesta.

Juhani Lehto

Juhani Lehto on syntynyt Hyvinkään maalaiskunnassa 23.3.1949.

Väitteli valtiotieteen tohtoriksi sosiaalipolitiikasta Helsingin yliopistossa 1991.

Valtiotieteen tohtori, Helsingin yliopisto 1991. Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, Tampereen yliopisto 2000–2014, yliopiston terveystieteen laitoksen johtaja 2001–2004, yliopiston vararehtori 2004–2009. Antaa edelleen asiantuntijalausuntoja sote-asioissa ja lausuntoja väitöskirjoista.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston vasemmistoryhmän jäsen ja Kanta-Hämeen maakuntahallituksen jäsen 2017–.

Perheeseen kuuluu vaimo Hannele Seitsonen. Pariskunnalla on yhteensä kuusi lasta kahdesta liitosta ja viisi lastenlasta. Ulkoilukumppanina  italianvesikoira Urho.

Lehto on merkkipäivänään pienellä matkalla.