Kanta-Häme

Leijona-patsas Parolaan

Hattulan Yrittäjät kaipaavat Parolan keskustaan turisteja houkuttelevan vetovoimatekijän. Ajatus on kehittynyt villiksi ideaksi – yrittäjät esittävät suomen kielen tunnusmerkiksi muodostuneen Parolan Leijona-patsaan siirtämistä Parolannummelta kuntakeskukseen. Ensivaiheessa kyse on siirtomahdollisuuden selvittämisestä.
 
Asia tuli esiin keskiviikon valtuustokokouksessa, kun Kari Virtanen (kesk.) teki asiasta valtuustoaloitteen yrittäjien ”toimeksiannosta”.
 
Aloitteen mukaan uusi sijoituspaikka löytyisi Parolan torilta tai Juteinin puistosta.
 
Toisena vaihtoehtona yrittäjät toivovat Leijona-patsaan pienoismallin sijoittamista Jaakko Juteinin patsaan vierelle.
 
Parolan leijona -patsas joka on pystytetty Keisari Aleksanterin II:n 29.7.1863  leirialueella käynnin muistoksi. 
 
Keisari tarkasti  sotajoukot pukeutuneena Suomen kaartin univormuun, ja päivällisellä hän kohotti maljan Suomelle ja sen hyvinvoinnille ja urhealle ja uskolliselle armeijalle.  Paikalla oli myös senaattori J. V. Snellman, jonka kanssa Aleksanteri II neuvotteli kieliasetuksen, jonka mukaan suomi tulisi kahdessakymmenessä vuodessa tasavertaiseksi ruotsin kielen rinnalle maan oikeus- ja virkakielenä. Keisari allekirjoitti asetuksen Hämeenlinnassa heti seuraavana päivänä. 
 
Keisarin käynnin muistoksi Suomen upseerit hankkivat  patsaan, joka pystytettiin paikalle, jossa Aleksanteri II:n kerrotaan neuvotelleen J. V. Snellmanin kanssa suomen kielen asemasta. Patsas paljastettiin vuonna 1868 ja sen loi kuvanveistäjä Enas Sjöstrand.