Kanta-Häme

Leikkaukset ja päivystys keskittyvät

Leikkauksia keskitetään nykyistä enemmän yliopistollisiin sairaaloihin ja keskussairaaloihin, kun terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muutos astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Perusteina ovat potilasturvallisuus ja laatu.

Tarkkaa tietoa lakimuutoksesta ei vielä ole, mutta Kanta-Hämeessä sen arvioidaan merkitsevän leikkauksien vähenemistä Forssassa ja Riihimäellä. Osa syöpäkirurgiasta siirtynee Hämeenlinnasta yliopistollisiin keskussairaaloihin.

– Myös päivystykselle asetetaan uusia vaatimuksia. Käytännössä se tarkoittanee, että erikoissairaanhoidon päivystys keskitetään Forssastakin Hämeenlinnaan, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kertoo.

Sairaanhoitopiirin hallitus ja muu johto on luonnostellut uutta strategiaa, jonka avulla erikoissairaanhoito pyritään integroimaan valtakunnalliseen sote-uudistukseen ja sen maakunnalliseen valmisteluun.

– Siitä on poliittinen yksimielisyys, että sekä Forssa että Riihimäki säilyvät sosiaali- ja terveydenhuollon keskittyminä, joissa on merkittävä määrä henkilökuntaa. Ne keskittyvät avohoitoon, poliklinikoihin ja kuntoutukseen. Myös ne toimenpiteet, joita ei laissa rajata pois, ovat mahdollisia.

Valinnanvapauden laajeneminen tuo oman lisämausteensa uudistuksiin.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä valinnanvapaus on tähän mennessä merkinnyt pois suuntautuvaa potilasvirtaa.

– Viime vuonna se toi meille miljoona euroa, mutta vei kuusi miljoonaa. Näin ei voi jatkua. Kehitys on käännettävä, Juvonen painottaa.

Yhtenä lääkkeenä kehitetään yhteistyökuvioita. Tällä hetkellä on tekeillä tiivis yhteistyö Tampereen Sydänsairaalan kanssa. Se tarkoittaa, että Sydänsairaala toimisi myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

– Sitä kautta pyrimme löytämään asiakkaita myös pääkaupunkiseudulta. Yhteistyöstä saatavien kokemusten pohjalta etsimme lisää uusia kumppanuuksia.

Sairaanhoitopiirillä ei ole tarkoitus sopeuttaa toimintaansa mahdollisesti vähenevään potilasmäärään.

– Päinvastoin, tarvitsemme tuhatmäärin lisää potilaita, jotta voimme säilyttää erinomaisen sairaalan.

Talous ja toiminta käyvät käsikynkkää. Jos nyt sairaanhoitopiirissä on tehty paljon prosessien sujuvoittamiseksi ja asiakastyytyväisyyden parantamiseksi.

– Käsitys, että talous ja toiminta ovat kaksi eri asiaa, kuluu historiaan. Oma paikka pitää ansaita. Ainoa uskottava suunta on kasvun suunta, sairaanhoitopiirin kehittämis- ja viestintäpäällikkö Michael Rossing painottaa.

Erilaisten yhteistyökuvioiden lisäksi lyhyillä jonotusajoilla voidaan kilpailla sairaanhoitopiirin ulkopuolisista potilaista.

Jotta potilaita pystytään hoitamaan entistä paremmin ja tehokkaammin, suunnitteilla on myös uusi tai kauttaaltaan saneerattu sairaala.

Sen prosesseja ja paikkaa on pohtinut suomalais-hollantilainen arkkitehtiryhmä, jolta odotetaan esitystä piakkoin.

– Uudessa sairaalassa ei tarvita nykyisiä määriä potilashuoneita ja käytäviä, joiden varsilla ne ovat. Päiväkirurgian määrä kasvaa ja kuntoutus alkaa heti, kun se on mahdollista. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic