Kanta-Häme

Leikkejä ja taidetta asfalttiliiduilla – Hämeenlinnan kesäkerhoissa ja -leireillä riittää vilskettä tänäkin kesänä

Etenkin alakouluikäisille tarkoitettua kesätoimintaa järjestetään Hämeenlinnassa pitkin kesää.
Helmi Salminen (vas.), Kerttu Laulumaa (kesk.) ja Olga Leppikangas (oik.) leikkivät ohjaaja Vilma Mäkelän kanssa. Kuva: Esko Tuovinen
Helmi Salminen (vas.), Kerttu Laulumaa (kesk.) ja Olga Leppikangas (oik.) leikkivät ohjaaja Vilma Mäkelän kanssa. Kuva: Esko Tuovinen

Erilainen kesätoiminta on suosittua tänäkin kesänä Hämeenlinnassa, ja etenkin alakouluikäiset viettävät lomapäiviään kesäkerhoissa ja -leireillä, kun vanhemmat ovat töissä.

Vaikka suosio on järjestäjien mukaan noussut, on paikkoja riittänyt kaikille halukkaille.

Hämeenlinna-Vanaja seurakunnan, Hämeenlinnan kaupungin ja 4H-yhdistyksen lisäksi kesätoimintaa järjestävät eri yhdistykset ja järjestöt.

 

Seminaarin koulun pihasta kuuluu iloinen nauru, kun kymmenpäinen lapsijoukko leikkii koulun pihassa yhdessä ohjaajien kanssa. Osa piirtää asfalttiin liiduilla ja osa roikkuu kiipeilytelineessä.

Käynnissä on 4H-yhdistyksen järjestämä kesätoiminta, joka kokoontuu koulun pihalle tai tiloihin kesäkuun ajan.

Juhannuksen jälkeen Linnanpuistossa alkaa 4H-yhdistyksen kesäkerho, jonne kaikenikäiset lapset voivat osallistua ilman ennakkoilmoittautumista maksutta.

Puistosta löytyy myös sen aukioloaikoina järjestettävä maksullinen lapsiparkki. Se on tarkoitettu tilapäistä hoitoa tarvitseville lapsille.

– Kesäkerhon ja lapsiparkin ero on se, että lapsiparkkiin tulijat ovat nimenomaan hoidossa ohjaajan vastuulla, lapsi- ja nuorisotyön koordinaattori Ilona Härö kertoo.

 

Henna-Maija Heinonen (vas.) ja Aino Leppikangas (oik.) piirsivät liiduilla asfalttiin. Taideteos esitti Hämeenlinnan kaupunkia. Kuva: Esko Tuovinen
Henna-Maija Heinonen (vas.) ja Aino Leppikangas (oik.) piirsivät liiduilla asfalttiin. Tyttöjen mukaan taideteos esitti Hämeenlinnan kaupunkia. Kuva: Esko Tuovinen

 

Kesätoiminnan ja -kerhojen lisäksi 4H-yhdistys järjestää päiväleirejä sekä Hämeenlinnassa että sen lähipaikkakunnilla.

– Leirit ovat tänä kesänä jo täynnä, ja kesätoimintakin varattiin täyteen kesäkuun ensimmäisenä ja toisena viikkona, Härö kertoo.

Myös Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjestävät kesäleirejä tänä kesänä. Päiväleireistä ei kuitenkaan ole kyse, vaan pidemmistä, parin yön mittaisista leireistä.

Kesätoimintaa tai -kerhoja kumpikaan ei järjestä. Leirien lisäksi kaupungin nuorisopalvelut järjestivät kaksi huvipuistoretkeä.

– Kesäretkien kysyntä on vähentynyt, mutta leireille kyllä riittää tulijoita runsaasti, Hämeenlinnan kaupungin nuorisotyöntekijä Eevi Harju kertoo.

 

Erityisen suosittua aikaa ovat juhannusta edeltävät viikot. Suurin osa kesätoiminnasta järjestetäänkin kesäkuun ensimmäisinä viikkoina. Loppukesää kohden toiminta yleensä hieman hiljenee.

– Monella vanhemmalla saattaa alkaa loma vasta juhannuksen jälkeen, nuorisotyönohjaaja Ninnu Hurme Hämeenlinna-Vanaja seurakunnasta arvelee.

Valituksia tai tietoa ulkopuolelle jääneistä ei ole kantautunut kenenkään järjestäjän korville.

Sen sijaan vipinää ja vilskettä riittää kesän aikana. HÄSA

 

Kesätoiminta järjestetään Seminaarin koulun pihassa. Sadekelin sattuessa käytössä on myös koulun sisätiloja. Kuva: Esko Tuovinen

Vielä ehdit mukaan

Kaurialan liikennepuisto on auki 3.6.–7.8.2019 klo 9–15.

Linnanpuiston laidalla, Kustaa III:n ja Niittykadun kulmauksessa, on puisto auki ulkoleluineen 3.6.–2.8.2019 klo 9–15.

Puiston sisällä on kesän aikana lapsiparkki ja linnan kesäkerho

Lapsiparkki: Yli 2-vuotiailla tilapäistä hoitoa tarvitseville lapsille. Lapsiparkin maksu on 5e/ lapsi / 3 tuntia. Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Linnan kesäkerho: 24.6.–26.7.2019, arkipäivisin klo 10–12. Kaikenikäisille. Ei ennakkoilmoittautumista.

Lähde: 4H-yhdistys

Päivän lehti

20.1.2020