Kanta-Häme Hämeenlinna

Leikki on lapsen työtä – Hirsimäen päiväkoti palkittiin vuoden 2018 Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksikkönä

Hirsimäen päiväkoti Hämeenlinnasta palkittiin vuoden 2018 Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksikkönä. Arkistokuvassa ulkoleikkejä talvelta 2011.

Hirsimäen päiväkoti Hämeenlinnasta palkittiin perjantaina Varhaiskasvatusmessuilla vuoden 2018 Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksikkönä.

Liikkuminen on kirjattu vuonna 2001 perustetun päiväkodin arvioihin alusta saakka. Yksi eniten keskustelua herättäneistä teemoista on ollut sallivuus.

– Lasten liikkumisen lisäämisessä tärkeimmässä roolissa on vapaa leikki ja liikkuminen. Turvallisuus on tietysti tärkeää, mutta olemme haastaneet henkilökuntaa miettimään, mitä asioita on oikeasti tarpeen kieltää, kertoo lastenhoitaja Sanna Laamanen tiedotteessa.

 

Tilat ja liikuntavälineet ovat Hirsimäessä vapaasti lasten käytössä, ja toimintaa eriytetään taitotason mukaan.

Jos esimerkiksi kolmevuotias osaa kiivetä puolapuita, hänelle annetaan siihen mahdollisuus. Oppimisympäristöjä päiväkodissa on muokattu niin, että liikkuminen on mahdollista myös sisällä.

Täysin kiellettyjä asioita Hirsimäessä ei juurikaan ole, vaan aikuiset harkitsevat sääntöjä tilanteen mukaan. Henkilökunnan kanssa on keskusteltu myös siitä, että lasta voi ja tulee kannustaa liikkumaan, vaikka tämä ei kokiksi itse olevansa liikunnallinen.

 

Lapsen osallisuus on vahvassa asemassa varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa.

Hirsimäen päiväkodissa lasten kuuleminen on ollut luonteva osa toimintaa jo pidemmän aikaa kuukausittain kokoontuvan lasten raadin kautta. Raadissa on edustaja jokaisesta ryhmästä. Raati suunnittelee yhdessä toimintaa ja vie viestiä takaisin ryhmiin.

Aikuiset kuuntelevat herkällä korvalla lasten toiveita ryhmien normaalissa arjessa. Myös tiloja muokataan lasten mielenkiinnonkohteiden mukaan.