fbpx
Kanta-Häme

Leikkiessä ei saa sattua

Leikkikenttien turvamääräykset ovat nykyään varsin tiukkoja. Onnettomuuden sattuessa vastuussa voivat olla sekä leikkivälineen valmistaja että taloyhtiö, jonka vastuulla leikkikentän kunnossapito on.

Paikallisjohtaja Jarkko Ollikainen Realia Isännöinnistä kertoo joidenkin yhtiöiden jopa luopuneen leikkipaikoista kokonaan. Yhtenä syynä ovat leikkipaikkojen ylläpito- ja huoltokustannukset.

Pikkurahalla ei pärjää

Ollikaisen mukaan leikkipaikka taloyhtiön pihassa sisältää yleensä hiekkalaatikon ja keinun. Harvalla on varaa ylläpitää suurempaa leikkipaikkaa.

– Vanhaa leikkipaikkaa ei ole välttämättä lähdetty enää kunnostamaan vaan paikka on poistettu käytöstä, jollei se vastaa nykyvaatimuksia, kertoo Ollikainen.

Lainsäädännön mukaan pelkät laitteet ja aidat eivät tee leikkipaikasta turvallista, vaan myös maa saattaa vaatia muutoksia. Esimerkiksi iskua vaimentavia alustoja tulee olla paikoissa, joissa putoamiskorkeus on tarpeeksi suuri.

– Tulee aika hintavaksi, jos leikkivälineiden ympärille pitää hankkia esimerkiksi turvahiekkaa, pohtii Ollikainen.

Taloyhtiön kontolla

Taloyhtiö on vastuussa leikkipaikan turvallisuudesta, ja isännöitsijän rooli on käydä läpi leikkipaikkojen kunto yhdessä hallituksen kanssa.

Leikkivälineiden mukana tulee yleensä huolto- tai tarkastuskirja, jonka mukaan laitteesta tulee huolehtia. Rutiininomaisella, silmämääräisellä tarkistuksella voidaan huomata ilkivallan tai normaalin kulumisen aiheuttamat vaaratekijät.

Eurooppalaisten standardien mukaan leikkivälineet on tarkastettava muutaman kuukauden välein, sekä tehtävä vuositarkastus valmistajan ohjeiden mukaisesti.

– Harvoissa leikkipaikoissa isompia tarkastuksia tehdään, varsinkaan vanhoissa, sanoo Ollikainen.

Vastuu tarkastuksista on taloyhtiöllä.

Käyttäjien kartoitus

Moni taloyhtiö luopuu leikkipaikan korjaamisesta, mikäli lähellä sijaitsee kaupungin ylläpitämä leikkipuisto.

Kaupungin liekkipaikat ovat usein paremmin varusteltuja ja houkuttelevampia kuin oman taloyhtiön tarjoamat puitteet.

– Leikkipaikat tuovat viihtyvyyttä asumiseen, mutta usein taloyhtiön ikärakenne vaikuttaa leikkipaikan tarpeeseen, sanoo Ollikainen.

Pelkät lapsiperheet eivät leikkipaikkoja käytä, vaan myös isovanhempien luona kyläilevät lastenlapset saattavat kaivata viihdykettä pihaan.

Huoltoa ja huolehtimista

– Leikkipaikalle kannattaisi hankkia kunnon välineet jotka kestävät vuosia, kehottaa Ollikainen, ja kertoo kustannusten nousevan helposti nelinumeroisiin lukuihin.

Kevyitä ja edullisia leikkivälineitä saa esimerkiksi rautakaupoista, mutta laadukkaat ja kestävät välineet ovat luonnollisesti kalliimpia.

– Rivitaloyhtiön leikkipaikalle uusittiin keinurunko sekä kaksi keinua, jolloin kustannukset olivat toistatuhatta euroa, Ollikainen paljastaa.

Myös hiekkalaatikko vaatii säännöllistä huoltoa, vaikka onkin edullisempi rakentaa. Nykysuositusten mukaan laatikon hiekat pitäisi vaihtaa vähintään kerran vuodessa, muutoin hiekkalaatikko kuhisee bakteereja. (HäSa)

Menot